De la ce varsta se recomanda folosirea aparatului dentar pentru copii?

Publicat: Expresul

Educatia pentru o igiena dentar eficienta incepe inca de la varste fragede, cand cei mici invata cum sa isi perieze dintii si de ce este important sa o faca corect. Cu toate acestea, mostenirea genetica sau unele obiceiuri, precum suptul degetului, pot afecta modul de crestere a dintilor. 

De aceea, daca in cazul vizitelor la stomatolog, copiii ar trebui sa fie familiarizati cu acestea chiar daca nu au probleme dentare, prima vizita la ortodont ar trebui sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani. 

In ce consta o consultatie de ortodontie? 

Medicul ortodont este medicul stomatolg specializat in corectarea pozitiei dintilor, folosind tratamente cu apartate dentare adaptate problemei cu care fiecare pacient se confrunta. Desi aparatele dentare pot fi folosite atat pentru corectarea pozitiei dintilor la adulti, cat mai ales la copii. 

Cele mai citite articole

In cadrul unei astfel de consultatii, medicul ortodont va efectua un screening al unei posibile anomalii dento-maxilare, precum si analizarea modului in care se dezvolta oasele maxilare sau muscatura. In cele mai multe cazuri, parintii nu isi pot da seama daca cei mici prezinta astfel de probleme, concentrandu-se in special numai pe alinierea dintilor, o consultatie ortodontica cu rol preventiv este extrem de importanta. 

Cum se trateaza problemele ortodontice? 

In general, in functie de natura problemei, medicul va recomanda un tratament cu aparate dentare copii, care sa poata corecta problema dentara si sa se obtina o dantura aliniata si, prin urmare, sanatoasa. 

Pe piata exista mai multe tipuri de aparate dentare, de la cele traditionale – cu sisteme metalice – trainere dentare, care sunt de fapt niste gutiere din silicon cu rolul de a corecta estetica dentara si de a elimina obiceiurile vicioase. Un alt tip de aparate dentare este cel de tip aligner, cu ajutorul caruia pot fi corectate mai multe probleme dentare, precum dintii suprapusi, distantati, asezati intr-o pozitie incorecta.

Fiecare tip are propriile avantaje si dezavantaje, dar alegerea aparatului dentar potrivit se alege de medicul ortodont, tinand cont si de preferintele pacientilor, pentru ca tratamentul sa poata fi mai usor de urmat, iar pacientii sa nu se simta inconfortabil din cauza dispozitivului medical. 

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare