Catalogul parlamentarilor – Unii fac doctorate

Publicat: Expresul
Cartea - Invatamant

IN PUNCT DE VEDERE AL STUDIILOR, CEI CINCI SENATORI ÎŞI JUSTIFICĂ PREZENŢA ÎN CAMERA SUPERIOARĂ A PARLAMENTULUI ROMÂNIEI. Mircea Geoană este cel mai bun exemplu. El a absolvit două facultăţi (Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti, ale cărei cursuri le-a urmat între 1978 şi 1983, şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, absolvită la zece ani după terminarea primei facultăţi, în 1993), iar din 2005 deţine titlul de doctor în economie mondială, acordat de Academia de Studii Economice din Bucureşti. Iar asta nu este totul: Geoană şi-a completat educaţia prin cursuri urmate la Ecole Nationale d’Administration din Paris, în 1991-1992, un curs privind instituţiile democratice absolvit în 1994 şi program de dezvoltare managerială urmat în 1999 în cadrul Harvard Business School.

 

AL DOILEA REPREZENTANT AL PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI, LIA OLGUŢA VASILESCU, se poate de asemenea mândri cu diplomele pe care le deţine. Doctorand în sociologie la Universitatea din Bucureşti, Olguţa a absolvit în 1997 Facultatea de Litere şi Istorie din Craiova, specializarea română – italiană, iar în 2001 a finalizat cursurile Colegiului Naţional de Apărare. Dacă adăugăm la aceste diplome şi centura neagră la karate, începem să credem că pesedista este o ilustrare a proverbului latin „mens sana in corpore sano“.

 

RADU BERCEANU ESTE, CA ŞI MIRCEA GEOANĂ, VECHIUL SĂU RIVAL ŞI MAI RECENTUL SĂU PARTENER POLITIC ÎN CADRUL COALIŢIEI de guvernare PD-L – PSD, absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti. Berceanu a urmat, în cadrul acestei instituţii de învăţământ, Facultatea de Construcţii Aeronave, pe care a absolvit-o în 1978.În afară de facultate, actualul ministru al Transporturilor a manifestat o atracţie deosebită pentru specializările făcute dincolo de Oceanul Atlantic. In 1990 a urmat cursuri de specializare în probleme parlamentare tocmai în Canada, pentru ca un an mai târziu să meargă în Statele Unite ale Americii pentru a absolvi cursuri de specializare pe probleme de instituţii democratice.

 

AL TREILEA INGINER PE CARE DOLJENII L-AU TRIMIS ÎN SENAT în urma votului exprimat pe data de 30 noiembrie anul trecut este liberalul Mario Ovidiu Oprea. Acesta a absolvit, în 1989, Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universităţii din Craiova. De remarcat o coincidenţă: toţi cei trei senatori doljeni care deţin şi o funcţie de preşedinte de partid (Geoană preşedinte al PSD, Berceanu preşedinte al filialei doljene a PD-L, iar Oprea preşedinte al PNL Dolj) sunt şi ingineri. Ăsta o fi secretul ca să ajungi preşedinte de partid sau măcar de filială judeţeană? Ion Prioteasa, preşedinte al PSD Dolj, ne dă un răspuns negativ: el a reuşit să ocupe această funcţie deşi nu este inginer, ci economist.

 

FRONTUL SENATORILOR INGINERI ESTE SPART NU NUMAI DE FILOLOAGA LIA OLGUŢA VASILESCU, CI ŞI DE UN MEDIC. Tudor Udriştoiu a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti în anul 1969 şi este unul dintre cei mai buni specialişti în psihiatrie din ţară. El este profesor universitar la Facultatea de Medicină, dar şi preşedintele Asociaţiei Psihiatrice Române. La ce haos e uneori prin Parlament, parcă era mare nevoie de un psihiatru. Ce păcat că tocmai acum Vadim nu a mai trecut pragul electoral!

 

DACĂ LA SENAT PREDOMINĂ INGINERII, ÎN CAMERA DEPUTAŢILOR SUNT LA PUTERE ABSOLVENŢII DE ŞTIINŢE ECONOMICE. Pesedistul Ion Călin a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Craiova în 1975. Se pare că i-a plăcut atât de mult să înveţe, încât după aceea a urmat încă vreo cincisprezece cursuri postuniversitare, cursuri de formare sau programe de instruire. În 1978 a absolvit cursuri postuniversitare de Analiza Valorii, în 1986 de Comerţ Exterior, iar în 1988 de Sociologie. După o pauză de 9 ani, din 1997 a început iar să studieze: un program de instruire în Danemarca privind Managementul procesului democratic, un curs de administraţie locală la nivel european urmat în Marea Britanie, şi multe altele. Cine e curios şi are timp şi răbdare la dispoziţie, poate găsi lista completă în CV-ul lui Ion Călin de pe site-ul Camerei Deputaţilor, CV impresionant la capitolul „Studii“.

 

FLORENTIN GUST, MULT MAI TÂNĂRUL COLEG DE PARTID AL LUI ION CĂLIN, ŞI-A OBŢINUT DIPLOMA de licenţă tot în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Craiova, dar cu 29 de ani mai târziu decât Ion Călin, adică în 2004. el a urmat specializarea Marketing, iar între 2004-2006 a absolvit un masterat tot la ISE, în Analiză, diagnostic şi evaluare a afacerilor. Şi, dacă tot se obişnuise să treacă pe la facultate, unde mai demult a trecut şi pe la conducerea organizaţiilor studenţeşti, în 2006 a început şi un doctorat, tot la ISE.

Cele mai citite articole

 

PSD DOLJ SE MAI POATE LĂUDA CU ÎNCĂ DOI DEPUTAŢI ECONOMIŞTI: CLAUDIU MANDA, ABSOLVENT ISE ÎN 1998, ŞI PETRE PETRESCU, care a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice în 1981. În 2001, Petre Petrescu a obţinut şi o diplomă de studii postuniversitare în domeniul Ştiinţe Administrative. În ceea ce îl priveşte pe Manda, în 2002 devenea şi expert contabil CECCAR (Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România). La capitolul legături culturale, el poate aminti şi funcţia de director al Casei de Cultură a Studenţilor Craiova, pe care a deţinut-o între 2003 şi 2004, înainte de a deveni, pentru prima dată, deputat de Dolj, în urma alegerilor din 2004.

 

INGINERII NU SUNT MAJORITARI PRINTRE DEPUTAŢI, DAR NICI NU LIPSESC CU DESĂVÂRŞIRE. Democrat-liberalul Constantin Dascălu a absolvit Facultatea de Transporturi din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti în anul 1972, obţinând o diplomă de inginer, cu specializarea automobile şi tractoare. Cum titlul de inginer specialist în tractoare nu i s-a părut prea sonor, a absolvit şi studii universitare de un an în domeniul Comerţului Exterior şi al Cooperării Internaţionale, completându-şi apoi studiile cu diferite cursuri de formare făcute în străinătate: în Franţa, la producătorul de automobile Citroen, tot în Franţa, la Camera de Comerţ şi Industrie Bergerot, precum şi la Camera de Comerţ şi Industrie a Suediei de Sud.

 

LIBERALUL MIHAI VOICU ESTE TOT INGINER, DAR ÎN DOMENIUL CONSTRUCŢIILOR CIVILE. El a absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti în 1993. Fostul ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul a folosit perioada studenţiei nu numai pentru a învăţa, ci şi pentru a face primii paşi în politică. Între 1991 şi 1993 el a deţinut funcţia de preşedinte al Organizaţiei Tineretului Universitar Naţional-Liberal.

 

CELĂLALT REPREZENTANT AL PNL DOLJ ÎN CAMERA DEPUTAŢILOR, IONUŢ STROE, spune că i-a plăcut dintotdeauna matematica şi, din această cauză, a urmat Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, secţia Calculatoare – Limba Engleză. După aceea, a urmat masterul în Finanţe şi Administrarea Afacerilor în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova. Acestor două diplome le-a adăugat şi un brevet de manager în turism, pe care la un moment dat speră să îl concretizeze prin înfiinţarea unei agenţii de turism.

 

DACĂ UNORA LE-AU PLĂCUT FACULTĂŢILE ŞI NU S-AU MULŢUMIT SĂ FACĂ UNA SINGURĂ (vezi cazul lui Mircea Geoană), pesedistul Valeriu Zgonea pare un fan înfocat al cursurilor de masterat. În 1993, el devenea licenţiat al Facultăţii de căi ferate, drumuri şi poduri din cadrul Institutului Naţional de Construcţii din Bucureşti. A făcut o pauză de refacere de şapte ani, după care a început să urmeze cursuri postuniversitare: în 2000 un curs de aparate de CF şi unul de Comunicare politică prin Internet. După care a absolvit şi trei masterate: unul în domeniul Politicilor publice europene, la Institutul Naţional de Administraţie, în 2003, al doilea în cadrul Colegiului Naţional de Apărare, în 2006, şi un al treilea masterat în cadrul Colegiului Superior de Securitate Naţională, în 2007. şi cine ştie ce va mai urma…

 

AVEM UN MEDIC ÎN SENAT ŞI UNUL ÎN CAMERA DEPUTAŢILOR, AMBII FIIND PEDELIŞTI. Dacă Tudor Udriştoiu este specialist în psihiatrie, deputatul Mihai Surpăţeanu a urmat, între 1962 şi 1968, cursurile Facultăţii de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Cum s-a săturat repede să scoată dinţi şi măsele stricate, între 1972 şi 1975 a urmat o specializare în chirurgie la Centrul Universitar Bucureşti. În 1996 a devenit doctor în ştiinţe medicale. El şi-a construit, în paralel cu activitatea de chirurg, şi o carieră universitară. Din 1998 este profesor universitar, iar din 2000 a devenit conducător de doctorat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.

 

ÎN ACEST GRUP DE DOCTORI ŞI DE ABSOLVENŢI DE MASTERATE ŞI STUDII DE SPECIALIZARE la diferite instituţii din Europa, pedelistul Gelu Vişan reprezintă excepţia. Deşi are 42 de ani, proaspătul deputat de Dolj şi-a terminat facultatea abia astă-vară. El a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Craiova abia în 2008, ceea ce înseamnă că mulţi dintre colegi puteau să îi fie copii. Oricum, bine că a terminat-o şi acum. În cazul său, pare valabil proverbul „mai bine mai târziu decât niciodată“. Mult mai bine, pentru că altfel Doljul ar fi fost probabil singurul judeţ care ar fi trimis în Parlament un candidat fără studii superioare.15

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare