Cât de dificil este să întreții o plită vitroceramică?

Publicat: Expresul

Atunci când apare ideea de a cumpăra o plită, trebuie să te asiguri că achiziționezi una care ți se potrivește din toate punctele de vedere. În căutările online, o „plită incorporabilă” poate avea mai multe opțiuni, cele mai populare fiind plitele pe gaz, cele vitroceramice și cele pe inducție. Plita vitroceramică este cea mai populară datorită suprafaței plane, fără faimoasele „ochiuri de gaz”.

Care sunt avantajele unei plite ceramice față de cea obișnuită?

Astfel, câteva dintre principalele avantaje ale montării unei plite vitroceramice pot fi:

  1. Arată bine – Plita vitroceramică are un aspect elegant și modern și poate fi integrată cu ușurință în multe stiluri de interioare de gătit;
  2. Au un randament energetic mare – Suprafața se încălzește rapid și se răcește încet, o caracteristică care economisește multă energie;
  3. Au o conductivitate termică scăzută – Plita vitroceramică se încălzește mai degrabă pe verticală decât pe orizontală, ceea ce înseamnă că este mai ușor să eviți să te arzi de marginea plitei;
  4. Permit o gătire rapidă – La o plită vitroceramică, energia este consumată doar pentru a încălzi vasul de gătit, nu și întreaga suprafață;
  5. Sunt ușoare în igienizare și întreținere – Datorită materialului din care este confecționat blatul plitei (sticlă ceramică), aceste plite sunt foarte ușor de igienizat și de întreținut.
  6. Conferă siguranță – Majoritatea plitelor vitroceramice existente pe piață sunt echipate cu o funcție specială pentru siguranța copiilor și cu un sistem de protecție în cazul supraîncălzirii.

Cum trebuie să curățăm o plită ceramică fără să o zgâriem?

Deși este o sticlă durabilă, necesită multă îngrijire și curățare pentru ca aceasta să rămână intactă și funcțională pentru o perioadă lungă de timp. Pentru ca ceramica să rămână la fel de curată ca nouă, utilizează o cârpă moale și o soluție de curățat plita specială. În cazul în care există reziduuri arse, utilizează o racletă pentru plită ceramică concepută în mod explicit în acest scop.

Nu depozita nimic pe plita de gătit, deoarece se va deteriora. Singura deteriorare cunoscută a ceramicii este reprezentată de impactul pe care îl exercită obiectele asupra ei. Sticla nu este rezistentă la zgârieturi, ceea ce le face susceptibile la zgârieturi de la tigăi și dacă sunt curățate prea energic.

Cele mai citite articole

În plus, nu este recomandat să depozitezi obiecte sau vase deasupra unei plite, deoarece cea mai frecventă cauză a spargerii este căderea unui obiect greu peste ea.

Ce soluții speciale putem cumpăra pentru a întreține o astfel de plită?

O soluție curățat plită sticla ar trebui să curețe, să protejeze și să dea strălucire, fără a zgăria suprafața. Totodată, ar trebui să poată îndepărta depunerile de calcar și să asigure un strat protector plitei.

Cele mai întâlnite soluții de curățat pentru bucătărie sunt concepute pentru degresare, pentru a curăța cât mai bine urmele de arsuri, de ulei și alte reziduuri greu de îndepărtat cu produse obișnuite de făcut curat. Pentru o plită vitroceramică, se vor folosi produse de curățenie profesionale cu destinație specială, cum sunt cele pentru curățat plăcile vitroceramice sau plitele cu inducție (din ce în ce mai utilizate în bucătăriile moderne) sau cele pentru decaparea cuptoarelor.

Astfel, plita vitroceramică cu siguranță te va încânta prin designul său elegant, minimalist, fără “ochiuri” și cu o ușurință maximă de întreținere. Spre deosebire de oțelul inoxidabil tradițional și de oțelul emailat, este ușor de păstrat curat prin simpla ștergere cu o cârpă umedă și uscare. Dacă pe suprafață rămân stropi uscați, grăsime și alte murdării încăpățânate, răspunsul este artileria grea – soluțiile de curățat profesionale. Acestea vor asigura o protecție strălucitoare, care va facilita întreținerea ulterioară.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare