Şcoala începe in unităţi fară autorizaţie de funcţionare

Publicat: Expresul
scoala incepe

Noul an şcolar nu va aduce prea multe schimbări pentru şcolile doljene. Majoritatea unităţilor de învăţământ vor funcţiona tot fără autorizaţie igienico-sanitară, iar o parte dintre elevi va trece în clasă printre schelele muncitorilor care desfăşoară lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare.

BANII PENTRU INVESTIŢII VIN CA PE BANDĂ RULANTĂ. Dar cele mai multe unităţi de învăţământ nu au nici dotările minime necesare, apă curentă, centrale termice  şi toalete în interiorul clădirii. Acesta este motivul pentru care din cele 773 de structuri, 650 au funcţionat fără  autorizaţie igienico-sanitară. Anul acesta au mai fost alocate încă 28.218.000 lei pentru modernizări, însă numai 50 de unităţi de învăţământ au  primit fonduri pentru utilităţi. Pe această listă se află Şcoala cu clasele I-VIII din Malu Mare, GSA Cârcea, precum şi 20 de unităţi de învăţământ din localităţile doljene mici precum Gogoşu, Gubaucea-comuna Vela, Dudoviceşti Şimnic, Ghizdăveşti-comuna Celaru, Hunia -comuna Maglavit, Fântâna Banului -din comuna Cetate. Dar nici aceste  investiţii nu vor micşora neapărat numărul şcolilor neautorizate, pentru că deocamdată niciuna dintre unităţi nu a finalizat lucrările. Deci este posibil ca inspectorii sanitari să nu elibereze autorizaţiile deoarece la  faţa locului sunt doar nişte şantiere în lucru.

 

AŞADAR ŞI ANUL ACESTA ELEVII VOR AVEA ACELEAŞI CONDIŢII CA ŞI ANUL TRECUT. Pereţii văruiţi, săli cu calculatoare,  dar toaleta va fi tot în curte, din aceleaşi lemne putrede, apa curentă va lipsi, iar în timpul iernii temperatura din clase va fi tot de maximum 10 grade. Nici nu au unde să se plângă de condiţii, pentru că Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj susţine că nu se poate face nimic atât timp cât localităţile respective nu au canalizare.

Cele mai citite articole

 

ÎN PLUS, ANUL ACESTA, SPRE DEOSEBIRE DE ANUL TRECUT, ESTE POSIBIL CA ELEVII SĂ ÎŞI SALUTE COLEGII ŞI PROFESORII PRINTRE SCHELE ŞI MORMANE DE MOLOZ. Iar în primele zile sau chiar luni de şcoală să şi  audă mereu, la curs, zgomotul bormaşinilor puse la treabă de muncitorii firmelor contractate pentru că, în prezent,  reparaţiile sunt în plină desfăşurare.

Ca de obicei, motivaţia întârzierilor în ceea ce priveşte pregătirea instituţiilor de învăţământ este că fondurile alocate de Guvern au ajuns foarte târziu în conturile unităţilor de învăţământ.

 

CULMEA IRONIEI ESTE CĂ REPREZENTANŢII INSPECTORATULUI ŞCOLAR NU ŞTIU EXACT ÎN CE STADIU SE AFLĂ LA ORA ACTUALĂ PREGĂTIRILE, CEEA CE DENOTĂ IRESPONSABILITATE ŞI NEPĂSARE. Din auzite, se raportează opiniei publice că doar câteva unităţi de învăţământ au  terminat reparaţiile şi inclusiv igienizările, printre acestea fiind  Şcoala generală de la Horezu Poenari din comuna Valea Stanciului, Şcoala Generală de la Desa,  precum şi unităţile şcolare din Bratovoieşti, dar nu se cunoaşte dacă există posibilitatea ca vreuna din şcoli să nu poată începe activitatea. Abia în cursul zilei de astăzi rapoartele din teritoriu vor fi puse cap la cap şi se va discuta pe marginea celor semnalate de manageri, dar până la sfârşitul acestei săptămâni, niciun inspector şcolar nu va catadicsi să meargă pe teren.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare