Cum poti depista daca ai dispozitive de ascultare in casa

Publicat: Expresul

Cum poti depista daca ai dispozitive de ascultare in casa

De unde stii daca cineva te spioneaza? In prezent, supravegherea cu ajutorul camerelor si microfoanelor spion a devenit un lucru obisnuit. Exista mai multe motive pentru care cineva ar fi interesat sa va spioneze: aveti o companie importanta si concurenta este interesata de planurile dvs., detineti o functie secreta sau cu mare raspundere, sunteti om de stiinta sau politician, partenerul dvs. de viata va suspecteaza ca aveti o aventura si apeleaza la un detectiv, detineti obiecte deosebit de valoroase, cineva crede ca poate obtine bani de la dvs. daca va intercepteaza discutiile importante sau va fura fotografiile din telefon etc.

Cum arata un dispozitiv de ascultare

La fel ca si camerele spion, dispozitivele de interceptare pot avea diverse dimensiuni si forme. In plus, astazi oricine isi poate procura niste microfoane spion ieftine. Ele pot fi sub forma unui pix care iti este facut cadou sau sub forma unui intrerupator, a unui prelungitor electric, mouse de calculator, veioza de birou, incarcator de telefon mobil, odorizant de camera sau chiar sub forma unui bec. Multe dintre aceste microfoane spion sunt ascunse in dispozitive care pot fi accesate de la distanta printr-un apel telefonic.

Cum sa depistezi dispozitivele de ascultare

Asa cum am spus, oricine poate cumpara astazi dispozitive cu ajutorul carora sa traga cu urechea in intimitatea sau biroul dvs. Unele sunt instalate doar daca persoana respectiva are acces la un device pe care il folositi, cum ar fi telefonul mobil. Altele sunt ascunse intr-un posibil cadou in care a fost introdusa orice cartela SIM, care odata apelata activeaza microfonul din cadoul primit.

Pentru a putea identifica un dispozitiv de ascultare trebuie sa va ganditi ca orice astfel de aparat are nevoie de alimentare cu energie electrica. Unele functioneaza pe baterii si, prin urmare au o durata de viata care depinde de consumarea bateriilor. Dar daca cineva doreste sa va asculte permanent, va avea nevoie de un dispozitiv cu o sursa de alimentare stabila si atunci trebuie sa luati in calcul obiectele care sunt alimentate de la priza: veioze cu microfon spion, incarcatoare, prelungitoare, odorizante de camera etc.

Exista si dispozitive menite sa se alimenteze cu curent de la alte device-uri, cum ar fi un cablu USB pe care il folositi la computer sau un mouse.

Cand sunteti singur in casa sau in birou si zgomotul de trafic din exterior este scazut, opriti toate aparatele electrice, cum ar fi frigiderul si calculatoarele. Ascultati cu atentie in jur si daca auziti orice bazait sau bip, scoateti din priza sursa de unde vine zgomotul.

Intrerupatoarele electrice pentru deschiderea luminii sunt locul preferat pentru instalarea de microfoane spion. Verificati cu atentie masca intrerupatorului si prizele. Daca vi se pare ca au fost recent miscate, intrerupeti curentul electric, desurubati-le si verificati daca exista ceva suspect in spatele lor. Fiti atenti daca in jurul obiectelor care se prind pe perete (lustre, detectoarele de fum din tavan, aplici, prize etc) exista urme de decolorare a varului. Acesta este un prim semn ca cineva a umblat la aceste dispozitive.

De asemenea, trebuie sa verificati cu atentie mobila, fiecare colt, inclusiv in partea din spate, care se asaza langa perete.

Retineti ca instalarea unui microfon extern care sa va asculte conversatiile private nu este necesar daca dispozitivul are deja un microfon (de exemplu, telefonul mobil sau computerul).

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare