4 motive pentru a cauta un loc de munca in strainatate

Publicat: Expresul

Tinand cont de studiile care arata ca cele mai mici salarii din Europa sunt cele din Bulgaria si Romania, nu este de mirare ca tot mai multi romani vor sa munceasca in strainatate, visand la un trai mai bun. Romanii au ales cel mai des sa munceasca in Italia si Spania, apoi in Anglia, Germania, iar in ultimul timp incep sa fie atrasi de tari cu salarii mai mari, precum Elvetia, Norvegia sau Islanda.

Potrivit unui clasament realizat de Fondul Monetar International, tarile europene cu cel mai mare venit pe cap de locuitor sunt  Luxemburg, cu 105.803 dolari pe cap de locuitor, Elvetia, cu 80.591 de dolari, Norvegia, cu 74.941 de dolari, Irlanda cu 70.638 de dolari si Islanda cu 70.332 de dolari.

Conform cercetarilor in domeniu, exista sute de mii de locuri de munca in strainatate bine platite care pot fi obtinute fara o diploma universitara. Acreditarile dupa absolvirea unor cursuri sau invatamantul post-liceal sunt adesea foarte utile pentru aceste tipuri de locuri de munca.

Iata 4 motive pentru care merita sa cauti locuri de munca in strainatate:

Salarii mai mari

Daca esti mecanic cu cativa ani de experienta, poti castiga in Norvegia de la 12 euro net/ ora in sus, beneficiind si de cazare. Asta in conditiile in care un mecanic cu 2 ani de experienta in Bucuresti castiga in medie un salariu lunar net de 2.568 de lei.

Tot in Norvegia, poti gasi un post de betonist si fierar betonist, avand un salariu de 2.200 EUR net/luna + cazare, sau de electrician (certificat DSB), avand un salariu de 2.600 EUR net/luna + cazare sau excavatorist, avand un salariu de 2.700 EUR net/luna + cazare.

Dezvoltare profesionala

Avand ocazia sa lucrezi in strainatate, vei ajunge sa te dezvolti profesional, lucrand alaturi de alti oameni decat in tara ta, si de a stabili contacte noi de care, probabil, in viitor, poti profita. Gandeste-te, de exemplu, la posibilitatile de a intalni persoane care ar putea sa iti faca o recomandare pentru o vacanta sau pentru un extra-job.

Inveti sa interactionezi cu diferite tipuri de oameni

Intalnind diferite tipuri de oameni inseamna ca vei invata sa interactionezi cu  diferite personalitati. Diferentele culturale care decurg din modul in care am fost crescuti pot uneori sa fie socante, dar daca vei ajunge sa stii cum sa interactionezi cu diferite tipuri de oameni, vei avea un avantaj cand vei cauta un job sau va trebui sa negociezi.

Inveti o limba straina

Chiar daca cele mai multe locuri de munca in strainatate solicita si cunoasterea minima a unei limbi straine, exista multe joburi care fac exceptie, de exemplu, in domeniul constructiilor, un domeniu bine platit. Dar, odata ce ajungi sa lucrezi intr-o alta tara europeana, posibilitatile sa inveti o limba straina sunt foarte mari, ceea ce iti va aduce alte avantaje in viitor: un salariu mai mare, poti calatori mai usor etc.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Adauga un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!