O nouă modă se constată în România, chiar dacă în ultimii ani comerțul stradal tradițional pare că și-a mai fi pierdut din popularitate, în condițiile în care mall-urile vin cu oferte din ce în ce mai atrăgătoare pentru clienți. E doar o impresie.
Rulota fast food, un mod special de a face comerț profitabil
Vânzarea de mâncare rapidă servită “la rulotă” este o manieră inedită de a face afaceri în domeniul alimentației publice, iar clienții sunt încântați, deoarece le aduce aminte de parcurile de distracții din copilărie.
Ideea unor rulote alimentare provine evident din Statele Unite și este veche de peste jumătate de secol, poate chiar de mai demult. Iar distribuitorii actuali vin cu utilaje fast food tot mai versatile pentru antreprenorii de pretutindeni ce vor să vândă produse alimentare astfel.
Unitatea HoReCa pe roți în mișcare cu o formă atractivă rămâne o abordare ingenioasă a felului în care se poate vinde mâncare fast food, ajungând uneori chiar să concureze cu multe unități tradiționale.
Pentru o rulotă alimentară sunt necesare în principiu cam aceleași documente de funcționare, cu excepția celor ce se referă direct la spații cerute pentru o unitate HoReCa fast food staționară. E nevoie să fii antreprenor, să ai avizele necesare ș.a.m.d.
În principiu, ideea de unitate fast food pe roți este teoretic simplă: cei care vând astfel de tip de mâncare merg cu rulota și se opresc în locurile cu cel mai mare trafic. Cele mai bune locuri pot fi: stațiile de metrou, centrele de birouri, spațiile din apropierea stadioanelor și sălilor de concerte, școli, străzi centrale, târguri tematice, patinoare etc.
Evident, e nevoie de autorizații speciale, uneori dificil de obținut, dar în linii mari poți face profit frumos dintr-o astfel de afacere.
Cele mai importante lucruri în alegerea unei locații temporare sunt:
– fluxul de persoane;
– posibilitatea parcării în zona respectivă.
Poți vinde mâncare pe roți chiar și rămânând doar într-un singur loc, dacă ai contract de închiriere al terenului ori dacă ești chiar proprietarul spațiului respectiv de parcare.
La târguri, festivalurile alimentare, concerte și picnicuri, cu un permis special pentru comerț temporar se pot face mulți bani într-un timp relativ scurt.
Este nevoie de o rulotă, care nu trebuie să fie neapărat nouă, dar în care să existe spațiu suficient pentru instalarea echipamentelor gastronomice și pentru o muncă confortabilă a personalului care, de regulă, e format din două până la patru persoane.
Cantitatea și tipurile de echipamente fast food depinde de formatul și meniul ce se va servi consumatorilor: burgeri, pizza, covrigi, shaorma, gogoși, clătite, fripturi, cafea, ceai, vin fiert etc.
Un set standard de echipament fast food pentru rulota alimentară include: frigider, cuptor, cântar, mașină de cafea, grătar, chiuvetă, butelie cu gaz sau, dacă există posibilitatea, o sursă staționară de cuplare la energia electrică.
Opțiunea ideală pentru organizarea spațiului și instalarea echipamentelor trebuie să respecte regulile ergonomice, dar acest lucru vine odată cu experiența.
Foarte important la o rulotă alimentară este ventilația și aerul condiționat. Bucătăria fast food pe roți este mică, deci are o concentrație foarte mare de oameni și echipamente pe metru pătrat, de aceea trebuie să se minimizeze temperaturile ridicate și poluarea spațiului de către produsele care se gătesc acolo.
Întocmirea meniului este una dintre cele mai importante etape: de ceea ce vei vinde va depinde profitul pe care îl vei obține din afacerea ta. Meniul ține în totalitate de imaginație și poate include cam tot ce se poate pregăti rapid, începând cu clătite, gogoși, covrigi, pizza, shaorma, hamburgeri etc.
Foarte important este ca mâncarea să fie de calitate, să fie competitivă și de asemenea să fie ambalată într-un fel unic, memorabil. Politețea și pozitivitatea au și ele un rol foarte important, deoarece consumatorii actuali prețuiesc în mod deosebit serviciul și experiența pe care o au chiar și când cumpără ceva de mâncare, chiar mai mult decât produsul în sine.
Dacă rulota are un design exterior luminos, memorabil, locul e competitiv, dacă există o oferta unică și niște preparate de înaltă calitate, atunci toate cheltuielile inițiale se rambursează în maxim 6 luni.
Avantajele unei rulote alimentare comparativ cu o unitate fast food staționară:
– mobilitatea antreprenorului de a-și transporta cu ușurință afacerea oriunde în oraș sau chiar în afara acestuia, dacă fosta locație nu mai este profitabilă;
– economii la construcții și închirieri de spații comerciale, deoarece nu necesită investiții în găsirea unei locații, reparații și reamenajări;
– recuperarea rapidă a investiției: se consideră că în 6 luni cheltuieli inițiale se acoperă total dacă ai măcar 100 de clienți zilnic.
Dacă ai niște utilaje fast food potrivite, precum acelea de la TC Romania Crown Cool, sigur vei da lovitura! Totul e să ai curaj!