Semne ca bateria masinii tale trebuie schimbata

Publicat: Expresul

O baterie auto tipica, specifica autovehiculelor fabricate din anii 50 si pana astazi, este, asa-numita baterie „celule umede”, adica o cutie din plastic care contine acid sulfuric si plumb, cu doua borne care ies in partea superioara sau laterala.

Orice mecanic experimentat iti va spune ca o baterie veche sau un cablu intrerupt care duce la baterie pot provoca probleme foarte mari, care fac sa para ca ceva complicat este in neregula cu autovehiculul tau. De aceea, un diagnostic corect te poate face sa eviti ore intregi de cautari ale unor defectiuni. 

Bateria vehiculului tau este ca inima: fara ea, masina ta nu are puterea de a porni, a se deplasa si multe altele. Deci, este important sa intelegi cateva lucruri de baza despre o baterie auto si sa recunosti cele mai comune semne ca bateria trebuie inlocuita.

1. Motorul se invarte, dar nu porneste

Daca motorul se roteste cand rotiti cheia in contact, dar nu porneste, cel mai probabil de vina este bateria. Chiar daca un ampermetru (dispozitiv de masurare a curentului) spune ca bateria este buna, poate fi vorba de lipsa a doar cativa volti de care masina ta are nevoie pentru a functiona eficient.

Intr-o astfel de situatie vei avea nevoie de cabluri de alimentare pentru ca masina sa porneasca. Odata ce motorul s-a pus in functiune, deconectati cablul, apoi lasati motorul sa mearga timp de 30 de minute, astfel incat alternatorul sa poata incarca bateria din nou.

Dupa aceasta jumatate de ora, atunci cand ajungi acasa sau intr-un loc sigur, fa un test mic. Dupa ce opresti motorul, asteapta cel putin un minut, apoi porneste-l din nou. Asteapta inca un minut si porneste-l inca o data, pentru a te asigura ca bateria nu iti va face din nou probleme si vei ramane blocat la benzinarie sau undeva pe drum.

Acest procedeu va ajuta bateria ta sa functioneze inca vreo doua zile. Apoi, ar fi bine sa cauti o baterie noua. Pe piata vei gasi mai multe tipuri de baterii auto. Cere sfatul unui specialist sau verifica caracteristicile bateriei vechi pentru a alege bacteria potrivita masinii tale.

2. Motorul si luminile nu pornesc

Aceasta este o dovada destul de clara ca bateria masinii tale este defecta.  In mod normal, bateria trebuie sa puna in functiune toate accesoriile si luminile din masina, chiar daca alternatorul nu functioneaza. Deci, daca masina ta pare a fi complet lipsita de toate semnele vitale, bateria este primul lucru pe care ar trebui sa-l verificati.

Trebuie sa stiti ca, in aceasta situatie, in care vehiculul tau nu are nici macar puterea de a porni motorul sau luminile, ar putea fi o problema care vizeaza alternatorul.

Daca masina nu va porni dar farurile functioneaza, aceasta poate indica o problema mai grava, cum ar fi o problema mecanica a motorului.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare