Diferenta dintre un dictionar tiparit si un dictionar online

Publicat: Expresul

Formatul de dictionar online si site-urile de acest gen sunt tot mai des folosite, in mod special de catre utilizatorii de dispozitive mobile cu conectare la internet. Dictionarele tiparite sunt tot mai rar intalnite in bibliotecile persoanele , fiind inlocuite de variantele online mai utile si mai usor accesibile. Exista o serie de diferente intre un dictionar online si un dictionar tiparit, diferente ce tin in mod special de practicalitate si portabilitate. In acelasi timp exista si o serie de similaritati care tin de modul de prezentare pentru definitii si de formatul in care informatia este transmisa.

Similaritati intre un dictionar online si un dictionar tiparit

Dictionarele online sunt preferate in ultima perioada. Statisticile arata ca numarul utilizatorilor de dictionare explicative online se dubleaza de la an la an. Secretul succesului acestui tip de dictionare nu este faptul ca dictionarul online a „reinventat roata”. Acest tip de dictionare, gazduite pe site-uri online nu sunt foarte diferite de dictionarele clasice din perspectiva modului de prezentare. Cuvintele sunt listate cu definitii preluate din aceleasi surse ca si dictionarele tiparite iar formatul ramane in principal acelasi.

O alta similaritate este prezenta modului clasic de cautare, in ordine alfabetica. Ca si un DEX clasic, variantele online ofera utilizatorului posibilitatea sa caute cuvantul dorit dupa litera sau grupul de litere cu care incepe.

Diferente intre un dictionar online si un dictionar tiparit

Cele mai citite articole

Similaritatile se opresc la nivel de prezentare a definitiilor si la informatia din definitii. Desi site-urile de tip dictionar online ofera acelasi format de cautare insa pe langa formatul clasic exista si o serie de optiuni mult mai usor de folosit.

Cautarea in dictionarul online este simplificata la maxim prin prezenta butonului de cautare. Cele mai multe aplicatii de acest tip se prezinta similar in sensul ca exista un camp de cautare si un buton de cautare usor vizibil.

Poate cea mai importanta diferente intre cele doua tipuri de dictionare tine de accesibilitate. Pentru ca pot fi accesate de pe dispozitivele mobile dictionarele care sunt gazduite pe internet sunt usor de utilizat oriunde si oricand. Prin contrast, un DEX clasic este o carte greoaie aproape imposibile de transportat, tinut in masina sau in geanta.

Pentru ca sunt gazduite in mediul online dictionarele moderne pot fi actualizate cu usurinta de cate ori apare o noua varianta DOOM si de cate ori apar modificari de limba. In plus, definitiile sunt mai usor de urmarit multumita faptului ca dimensiunea literelor nu mai este limitata de spatiul in pagina tiparita.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare