Reconstrucția dentară este un proces de refacere a unui dinte compromis (dinte fisurat, ciobit, rupt sau un dinte cu o obturație mare). Pentru această procedură, medicul stomatolog poate folosi coroane dentare din zirconiu, unul din cele mai dure și populare materiale întrebuințate în acest scop. Coroanele dentare din zirconiu pot rezista zeci de ani, cu o îngrijire adecvată și controale dentare de rutină.
Din ce este fabricat zirconiul?
Reconstrucțiile din zirconiu sunt realizate din dioxid de zirconiu, un oxid metalic. Rezistența incredibilă a zirconiului monolitic utilizat pentru reconstrucțiile dentare (pentru dinți zirconiu, coroane sau implanturi din zirconiu) rezultă din proprietățile sale cristaline tetragonale. Materialul integral ceramic nu include structuri metalice inestetice pentru stabilitate, este rezistent la uzură și dificil de spart.
Despre zirconiu și coroanele dentare din zirconiu
Coroanele dentare din zirconiu au fost introduse pentru prima dată în domeniul stomatologiei în anul 2010. Înainte de a fi frezet în coroane, zirconiul se folosea de către stomatologi pentru implanturi dentare și pivoți endodontici.
Zirconiul vrac ajunge în laboratoarele dentare sub formă de blocuri solide presate, care sunt apoi frezate în coroane dentare sau cadre tridimensionale prin producții speciale CAD/ CAM. Rezultatul este o coroana dentară plină, fără goluri, precisă. Pentru că în procesul de obținere coroane dentare din zirconiu nu se folosesc metale, marginile coroanei sunt plăcute din punct de vedere estetic, fără dungi închise la culoare sau umbre vizibile.
Cele mai citite articole
Stomatologii folosesc zirconiul pentru reconstrucțiile dentare, pentru îmbrăcarea completă a coroanei, pentru punți și chiar fațete. În ceea ce privește coroanele din zirconiu, există 3 tipuri distincte:
- Coroane cu un contur complet din zirconiu (au o rezistență superioară și sunt perfecte în caz de dificultăți de mușcare și bruxism);
- Coroane cu zirconiu complet translucid (preferate pentru zonele care trebuie să rămână plăcute din punct de vedere vizual);
- Coroane din porțelan fuzionat cu zirconiu (combinația perfectă, care asigură o rezistență dentară sporită la uzură și o estetică mai plăcută).
Ce caracteristici are zirconiul dentar?
- Este un material dur, perfect pentru reconstrucțiile dentare folosite intens;
- Nuanța sa este albă, naturală, apropiată de nuanța firească a dinților;
- Are aspect translucid după prelucrare la temperaturi înalte, cu scopul creșterii rezistenței și durității;
- Nu se sparge și nici nu se fracturează ușor;
- Rezistă foarte bine la uzură și nu oxidează ușor;
- Nu este afectat de coroziunea chimică.
Ce avantaje oferă zirconiul dentar?
Caracteristicile enumerate mai sus fac din zirconiu un material extrem de popular pentru reconstrucțiile dentare. Specialiștii în stomatologie îl recomandă des pentru implanturi și coroane dentare, pentru că este un material versatil: se poate remodela ușor și este similar cu smalțul natural. De asemenea, zirconiul se mai folosește și pentru fabricarea aparatelor dentare de îndreptare a dinților.
Comparativ cu ceramica acrilică sau compozită folosită pentru coroane, zirconiul rezistă mai bine la colorare și la diferențele de temperatură. În comparație cu porțelanul, zirconiul are o duritate de 5 ori mai mare, fiind preferat de pacienții care nu s-au împăcat bine cu alte materiale ale coroanei.
În plus, coroanele din zirconiu sunt ușor de realizat în cabinetele stomatologice, ceea ce scurtează timpul necesar pentru realizarea unei lucrări dentare.
Implant dentar din zirconiu, coroana și dinți zirconiu
Te întrebi cât costă un implant dentar din zirconiu sau alte reconstrucții dentare realizate cu acest material? Este adevărat că prețurile pentru dinții, coroanele și implanturile din zirconiu sunt mai mari în comparație cu variantele realizate din alte materiale, însă beneficiile enumerate mai sus sunt cea mai bună confirmare că diferența de preț este justificată.