Tehnologii moderne aplicate în construcții civile

Publicat: Expresul

Sectorul construcțiilor este unul dintre cele mai dinamice, fiind mult influențată de evoluția statului, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere economic. Tipul de construcții civile reprezintă una dintre cele mai vechi ramuri a domeniului construcțiilor. Însă evoluția și dezvoltarea de noi tehnologii au determinat continuarea drumului în același pas cu cerințele existente pe piață.

Astfel că în ultimii ani, construcțiile civile au înregistrat o creștere foarte mare, ținându-se totuși cont de normele de calitate – durabilitate și estetică, funcționalitate și rezistență.

Construcțiile civile au două mari categorii: construcții civile, construcții inginerești. Construcțiile civile le cuprind și pe cele industrial și agricole, fiind destinate adăpostirii activității umane, pe când construcțiile inginerești cuprind căile de comunicații terestre și pe apă, construcții hidrotehnice și subterane, liniile de transport, etc.

Criterii de clasificare pentru construcții civile

În prezent se construiește mai mult și mai bine, cu accent pus pe calitate și siguranță. Scopul construcțiilor civile este asigurarea unor condiții optime pentru locuit. Însă acestea îndeplinesc diferite procese de funcționare, precum învățământ, locuire, cultură, sanatate, sport, comerț, etc.

În funcție de importantă construcțiilor civile există patru categorii de construcții: clasa 1 – construcții de importanță vitală pentru societate, precum spitale sau clădiri de patrimoniu – clasa 2 – construcții de importantă deosebită, cum ar fi școlile, săli pentru spectacole, biserici – clasa 3 construcții de importantă normală (clădiri de locuit, hoteluri) – clasa 4 construcții de importantă redusă, cum ar fi construcțiile agrozootehnice.

Cele mai citite articole

De asemenea, construcțiile civile se mai împart și în funcție de structura de rezistență (cu structura rigidă, structură elastică sau mixtă), rezistență la foc (rezistente, semirezistente, semi combustibile, combustibile, inflamabile), în funcție de materialele folosite (lemn, cărămidă, beton, metal, materiale mixte) sau după metodele tehnologice de realizare (tradiționale sau modern).

Realizarea construcțiilor civile trebuie să ofere condiții de confort optime activității omului, acestea fiind condiții de temperatura, de iluminare, umiditate, zgomot și altele.

Condițiile tehnice necesare construcțiilor civile

Construcțiile civile trebuie să răspundă necesităților de confort ale oamenilor, iar pentru asta trebuie să respecte un set de cerințe: posibilitatea realizării pe orice tip de structura, ușor de adaptat la condițiile terenului, permite organizarea și reorganizarea spațiului, asigurarea unui consum redus de energie, personalizarea că formă și în ceea ce privește finisajele.

În ceea ce privește condițiile tehnice și cerințe tehnico-economice pe care trebuie să le respecte o construcție civilă, acestea sunt vitale pentru un proiect de succes și de calitate. Dintre acestea, cele mai importante sunt durabilitatea în timp (determinată de materialele folosite), robustețea structurală, rezistență la foc, rezistența și stabilitatea construcției, condiții fizice și igienice, arhitectonice, economico-organizatorice, condiții de ordin arhitectural (să ofere un aspect plăcut).

Pentru respectarea acestor cerințe și asigurarea tuturor necesităților, construcțiile civile sunt efectuate conform standardelor și utilizând tehnologii performanțe și materiale adecvate. Astfel este oferit oamenilor căminul de care au nevoie.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare