Implantul dentar: Procedura și întreținerea implanturilor

Publicat: Expresul
ozkan guner twpjdxthsdi unsplash

Implanturile dentare au revoluționat domeniul stomatologiei, oferind pacienților o soluție durabilă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă. Pentru a se bucura de beneficiile acestor implanturi pe termen lung, este esențial să se acorde o atenție specială îngrijirii și întreținerii lor. 

Acest articol explorează importanța îngrijirii corespunzătoare a implanturilor dentare, ce sunt aceste implanturi, cum se realizează procedura și cum să le menținem în cea mai bună formă.

Ce sunt implanturile dentare

Implanturile dentare sunt dispozitive chirurgicale confecționate din materiale biocompatibile, cum ar fi titanul, și sunt proiectate pentru a înlocui rădăcinile dinților naturali lipsă. Aceste implanturi sunt inserate în osul maxilarului sau mandibulei și oferă suport pentru coroanele dentare, punți sau proteze, contribuind astfel la restabilirea funcționalității și esteticii zâmbetului. 

Cele mai citite articole

Implanturile dentare sunt considerate o soluție modernă și eficientă pentru persoanele care au pierdut unul sau mai mulți dinți.

În ce  constă procedura de implant dentar

Procedura de implant dentar este un proces complex, care presupune mai multe etape. Succesul acestei proceduri depinde de o planificare atentă și de execuția precisă. Iată etapele principale ale procedurii:

  1. Evaluarea Inițială: În prima etapă, medicul dentist va efectua o evaluare detaliată a sănătății orale a pacientului și va determina dacă acesta este un candidat potrivit pentru implanturile dentare. De asemenea, se pot efectua scanări CT pentru evaluarea calității oaselor maxilare sau mandibulei.
  2. Inserarea Implantului: După evaluarea inițială, implanturile dentare sunt inserate în osul maxilarului sau mandibulei prin intermediul unei intervenții chirurgicale minore. Aceste implanturi vor acționa ca rădăcini artificiale pentru dinții viitori.
  3. Perioada de Vindecare: După inserarea implanturilor, pacientul trebuie să aștepte câteva luni pentru ca acestea să se integreze complet în osul maxilarului sau mandibulei printr-un proces numit osteointegrare.
  4. Montarea Coroanelor sau Protezelor: După finalizarea procesului de osteointegrare și vindecare, coroanele dentare sau protezele sunt montate pe implanturi pentru a restabili funcționalitatea și aspectul zâmbetului.

Cum se întrețin implanturile dentare

Întreținerea corespunzătoare a implanturilor dentare este esențială pentru a asigura durabilitatea lor pe termen lung. Iată câteva aspecte cheie ale îngrijirii implanturilor dentare:

  • Igiena Orală Riguroasă: Curățarea regulată și corectă a dinților și gingiilor este esențială. Folosiți o periuță de dinți moale și pastă de dinți non-abrazivă. De asemenea, folosiți ața dentară sau periuțe interdentare pentru a curăța spațiile dintre implanturi și dinții adiacenți.
  • Vizite Regulate la Dentist: Programați vizite de control la medicul dentist la intervale regulate pentru a evalua starea implanturilor și a efectua curățiri profesionale.
  • Evitarea Obiceiurilor Dăunătoare: Fumatul și consumul excesiv de alcool pot afecta negativ vindecarea și durabilitatea implanturilor dentare. Evitați aceste obiceiuri.
  • Protejarea împotriva Traumelor Dentare: Evitați obiceiuri precum mestecatul de obiecte tari sau utilizarea dinților pentru a deschide ambalaje, pentru a preveni traumele implanturilor.
  • Nutriție Sănătoasă: Adoptați o dietă echilibrată și evitați alimentele prea tari sau tari care pot pune presiune asupra implanturilor.

În concluzie, implanturile dentare reprezintă o soluție valoroasă pentru înlocuirea dinților lipsă, dar întreținerea lor corespunzătoare este esențială pentru durabilitatea lor pe termen lung. Respectând igiena orală, vizitele la dentist și evitând obiceiurile dăunătoare, puteți menține implanturile dentare în cea mai bună formă și sănătate pentru mulți ani înainte.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare