Sfaturi despre întreţinerea, curăţarea şi depozitarea corectă pentru a purta cât mai multe sezoane o haină de blană

Publicat: Expresul

Blana este unul din cele mai dorite, apreciate și longevive articole vestimentare, dar și unul din cele mai scumpe și mai pretențioase. Întotdeauna la modă, haina de blană oferă personalitate oricărui outfit, dând în același timp confort și încredere de sine purtătoarelor.

Când vine vorba despre alegerea unei haine de blană, varianta naturală este cea recomandată de către specialiști, eliminând principiile etice sau problema banilor. Blană naturală trebuie însă curățată și îngrijită în mod corespunzător, iar pe perioada verii, atunci când nu este folosită, trebuie depozitată în mod corect pentru a putea fi purtată cât mai mult timp.

Sfaturi pentru a întreține o haină de blană naturală

Specialiștii oferă purtătoarelor de haine de blană următoarele sfaturi pentru a se bucura cât mai mult timp de acest prețios articol vestimentar:

·  haina de blană se atârnă pe un umeraș special, rezistent, larg astfel încât să nu își piardă forma;

·  haina de blană nu se introduce niciodată într-o pungă de protecție din plastic, pentru ca aceasta blochează aerul și împiedică aerisirea blănii – este nevoie de circulația aerului pentru a împiedica uscarea și crăparea;

·  broșele și alte bijuterii nu se lasă fixate pe haina de blană, deoarece se pot încurca în firele blănii naturale;

·  atunci când este purtată haina de blană, se recomandă evitarea folosirii genților de umăr, pentru că acest lucru poate duce la frecarea zonei și la pierderea firelor de păr din acea porțiune;

Cele mai citite articole

·  purtarea unei eșarfe în jurul gâtului are rolul de a împiedica loțiunea de corp, machiajul sau fondul de ten să pătrundă în textura blănii;

·  se va evita pe cât posibil folosirea oricărui tip de fixativ, spray de păr sau parfum de corp atunci când se poartă haina de blană natural – majoritatea produselor de acest gen conțin alcool și pot determina uscarea blănii, iar uleiurile din aceste produse pot pătrunde în blană și determină apariția unui miros rânced imposibil de îndepărtat;

·  haina de blană naturală se va da jos atâta timp cât purtătoarele vor sta pe scaun o perioadă îndelungată de timp, pentru a evita deteriorarea într-o singură zonă.

Cum se curăță corect haina de blană naturală

Haina de blană naturală se așează pe un umeraș într-o cameră bine ventilată, fără folosirea unei surse de căldură, cum ar fi caloriferul sau uscătorul de păr. După ce se usucă natural, haina de blană se netezește cu mâna pentru a reveni la forma inițială. Pentru netezire nu e folosesc nici piepteni, nici perii.

Dacă haina de blană se udă complet cu apă trebuie ca purtătoarele să meargă de urgență cu ea la un profesionist în curățarea blănurilor. De fapt, orice haină de blană trebuie curățată anual de către un astfel de profesionist, nu la o curățătorie chimică.

Cum se depozitează în mod corect haina de blană în extrasezon

Atunci când nu este purtată, haina de blană naturală trebuie depozitată în mod corect. Blana naturală urăște căldura. Contrar așteptărilor, nu blana este afectată în mod direct, ci pielea de pe interior, care poate deveni casantă. De aceea, specialiștii sugerează purtătoarelor să păstreze haina de blană naturală la o temperatură de 22 de grade Celsius, cu o umiditate de 50%.

Este recomandată păstrarea în dressing sau într-o garderobă întunecoasă, pentru a preveni decolorarea. De asemenea, este necesară verificarea frecventă a încăperii si eliminarea moliilor sau altor insecte dăunătoare, dacă este cazul. Curățată și păstrată în mod corect, haina de blană naturală va rezista până la cinci decenii sau chiar mai mult, fără a necesita recondiționări.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare