Design industrial: de la fabrici la spații industriale moderne

Publicat: Expresul

Primele case industriale și fabrici au fost construite la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar acestea au căzut în cele din urmă din uz, pe măsură ce Revoluția Industrială a luat sfârșit și globalizarea a mutat multe industrii în străinătate. Cu toate acestea, în anii 1960 – în același timp în care  clădirile moderne de birouri au început să preia multe locuri de muncă – spații industriale  ale fostelor fabrici abandonate au fost transformate în locuințe ieftine și spații de studio.

 Cu plafoanele înalte, planurile deschise și lumina naturală abundentă, spațiile industriale au fost supuse renovărilor și transformate în curând locuri de locuit de dorit. Din aceasta a apărut o nouă estetică de design a armăturilor originale, pereților din cărămidă expusă și pardoselilor din lemn de esență tare sau beton.

De ce este atât de popular

Apreciem clădirile cu istorie și, cu pereții lor nevopsiți, podelele uzate și elementele structurale expuse, clădirile vechi ale fabricii sunt bogate în istorie. Fiecare dintre trăsăturile lor spune o poveste. Este posibil ca lucrătorii din fabrică și mașinile lor să nu mai fie acolo, dar spiritul lor continuă.

Mai mult, estetica designului industrial este extrem de versatilă și se amestecă bine cu alte stiluri; liniile sale curate și suprafețele netratate încadrează mobilierul și tehnologia noi în același mod în care o face o galerie de artă. Este un contrapunct perfect.  

Aspectul

Cele mai citite articole

Estetica industrială de astăzi este cel mai bine descrisă ca fiind brută, dezgolită și neterminată. Designerii de interior de renume au virtutea celebrării părților unei clădiri care anterior ar fi fost ascunse, lăsând expuse materialele (pereți de cărămidă, pardoseli din beton lustruit, metal și oțel, lemn de epocă) și elemente (țevi, conducte, grinzi, lumini suspendate) pentru ca toți să vadă. Materialele sunt recuperate acolo unde este posibil, ceea ce este nu numai economic, ci și extrem de durabil. Mobilierul este selectat pentru utilitate, atât cât stilul și culorile sale vin în tonuri neutre armonioase.

Cum să obțineți aspectul

Procesul se învârte în jurul transformării unei clădiri dintr-un spațiu industrial într-un birou de ultimă generație

Pentru a sparge spațiile largi și deschise ale unor astfel de clădiri, este important să folosiți mobilier pentru a împărți spațiul elegant și practic. Și având în vedere prevalența metalului și lemnului și a tonurilor naturale, plantele de birou funcționează foarte bine cu această estetică.

Tendința designului scandinav – care se caracterizează prin simplitate, funcționalitate și minimalism  se inspiră și din tendința industrială. Dar, desigur, procesul funcționează în ambele sensuri, iar o sensibilitate a designului scandinav poate fi detectată și în multe dintre depozitele și fabricile convertite de astăzi.

Interioarele de design industrial nu sunt doar practice, sunt de asemenea elegante și aduc multe alte beneficii la locul de muncă: sunt bune pentru a inspira creativitate, sunt fundamentale, naturale și liniștitoare și sunt o modalitate excelentă de a utiliza numeroasele fabrici industriale vechi care sunt gata și așteaptă o viață nouă productivă.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare