Uleiul uzat este un deșeu generat inevitabil de multe activități industriale. Gestionarea necorespunzătoare de uleiuri uzate poate conduce atât la poluarea mediului înconjurător, cât și la scăderea performanței companiilor.
Câteva dintre măsurile corecte de gestionare se referă la crearea unei infrastructuri care să permită valorificarea/ eliminarea corectă a uleiului uzat sau la apelarea la o firmă specializată în colectarea, valorificarea sau eliminarea acestui tip de deșeu.
În vederea asigurării protecției mediului și construirii unui viitor sustenabil, agenții economici au obligația de reciclare a uleiului uzat, fiind o oportunitate excelentă de a conserva acest potențial deseu periculos.
Ce sunt uleiurile uzate?
Uleiurile sunt utilizate într-o varietate de procese industriale și de fabricație, vizând lubrifierea, procesele hidraulice sau transferul de căldură. În urma acestor activități, are loc o descompunere termică, ce contaminează uleiul cu rumeguș, murdărie, praf, așchii de metal sau sare.
În acest sens, uleiurile uzate sunt definite ca orice tip de produs petrolier sau ulei sintetic care nu mai poate fi utilizat cu scopul pentru care a fost produs.
Care sunt caracteristicile uleiurilor uzate?
Toate tipurile de ulei uzat prezintă următoarele caracteristici:
- Sunt substanțe insolubile și persistente, care conțin elemente toxice și metale grele;
- Se degradează lent;
- Se lipesc de orice, afectând solul, apa și chiar flora și fauna;
- Contaminează căile navigabile, poluând inclusiv sursele de apă potabilă.
De ce e important să reciclăm uleiul uzat?
Uleiul uzat este o substanță foarte toxică, care are consecințe negative asupra mediului mai ales în condițiile unei eliminări necorespunzătoare. Acesta este motivul principal pentru care companiile generatoare de ulei uzat optează pentru reciclarea acestui tip de deșeu.
Companiile generatoare sunt responsabile cu asigurarea trasabilității de la locul de generare la destinația finală. Această răspundere ridicată obligă companiile să implementeze măsuri de gestionare corectă a uleiului uzat. Reciclarea acestuia este o opțiune extrem de benefică pentru companii atât din perspectiva costurilor, cât și din cea privind bunăstarea mediului înconjurător și sănătatea publică.
Alte avantaje ale reciclării uleiului uzat se referă la:
- Creșterea sustenabilității – Nu doar că ajută la producția de noi produse, dar fiecare litru de ulei re-rafinat este un litru care nu trebuie extras din pământ și rafinat din țiței brut non-regenerabil;
- Creșterea bunăstării mediului – colectarea și re-rafinarea uleiului uzat previne contaminarea mediului și reduce amprenta de carbon;
- Construirea imaginii de companie eco-friendly – angajarea în activități de gestionare a uleiului uzat îmbunătățește reputația corporativă. Acest lucru transmite către consumatori mesajul că respectiva companie este preocupată de protecția mediului și ia măsuri de reducere a dependenței de resurse naturale.
Cum poate fi tratat uleiul uzat în vederea reciclării?
Pentru a fi reciclat, uleiul poate fi supus următoarelor tipuri de procesare:
- Deshidratare – Uleiul uzat este încălzit la 100 ° C timp de 1 oră pentru a îndepărta apa. După eliminarea apei, acest ulei trece printr-un proces de filtrare.
- Tratare cu ajutorul unui solvent – după deshidratare, se aplică un tratament cu solvent cu 1 butanol;
- Tratament cu argilă și filtrare – după tratamentul cu solvent, uleiul uzat este încălzit sub vid cu agitare constantă la o temperatură de 100 ° C, la care se adaugă 8-10% de argilă pământul lui Fuller la 50 – 60 % ulei tratat cu solvent și filtrat.