2 metode eficiente pentru a scapa de datorii

Publicat: Expresul

Primul pas pe care trebuie sa-l faca oamenii pentru gestionarea datoriilor este sa elaboreze un plan pe care sa-l respecte cu strictete, zi de zi, luna de luna. Acesta trebuie sa includa tehnici personalizate de reducere a cheltuielilor, elaborate in functie de necesitatile si de stilul de viata al fiecarei persoane.

Printre metodele cele mai populare din lume de achitare a datoriilor se numara cea a Bulgarelui de Zapada si cea a Avalansei, care vor fi prezentate in acest articol.

Bulgarele de Zapada, metoda psihologica pentru gestionarea datoriilor

Aceasta tehnica este una dintre cele mai promovate in articolele si cartile de educatie financiara. Ea consta in cativa pasi esentiali:

  • alcatuirea unei liste complete cu datorii (banci, IFN-uri, asociatii de proprietari, prieteni, rude) si ordonarea lor in ordine crescatoare, adica de la cea mai mica datorie la cea mai mare;
  • plata ratei lunare minime – care in cazul datoriilor catre banci este evidentiata in graficul de rambursare;
  • persoana in cauza trebuie sa achite cat de mult poate, lunar, din datoria cea mai mica. Pentru a putea face acest lucru este nevoie de un plan de economisire bine pus la punct, in care cheltuielile care nu sunt neaparat necesare sa fie mult diminuate sau chiar eliminate, iar sursele de venit sa fie suplimentate, prin diverse strategii – vanzarea hainelor nefolosite, a jucariilor si a diverselor produse in stare buna, dar care nu mai sunt folosite;
  • reluarea pasilor anteriori, dar pentru fiecare datorie, pana vor fi toate achitate. Oamenii vor constata ca au deprins anumite obiceiuri bune care ii vor ajuta sa gestioneze din ce in ce mai bine dificultatile financiare.

Cele mai citite articole

Aceasta metoda este bazata, in primul rand pe un principiu psihologic: faptul ca scapa de o datorie ii motiveaza pe oameni sa faca acelasi lucru si cu cele mai mari.

Metoda Avalansei – o abordare matematica a datoriilor

Platirea accelerata a datoriilor, ca o avalansa, este o strategie similara cu cea anterioara. Daca la Pasul 1 din Metoda Bulgarelui de Zapada a fost nevoie de ordonarea crescatoare a datoriilor in functie de sold, de data aceasta se va face ordonarea crescatoare in functie de rata dobanzii creditelor. Astfel, vor fi facute cu prioritate plati anticipate catre datoria care are cea mai mare dobanda. Dupa ce acest credit va fi achitat, toti banii disponibili se vor utiliza pentru plati anticipate catre urmatoarea datorie trecuta pe lista, repetandu-se procedeul pana ce oamenii vor scapa de toate datoriile de consum.

Pentru a putea tine piept datoriilor, este nevoie de o atitudine optimista si deschidere fata de creditori sau de companiile care se ocupa cu recuperarea datoriilor. Daca simt ca situatia financiara nu le permite sa-si onoreze obligatiile, oamenii pot urmari compania KRUK pe Facebook pentru noutati si concursuri cu premii pentru plata datoriei, pe Instagram sau o pot contacta pe website-ul oficial. Impreuna cu specialistii, vor fi identificate solutiile cele mai potrivite, cum ar fi rate esalonate, care sa le permita sa-si achite datoria intr-un mod in care sa nu le afecteze traiul de zi cu zi.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare