Bateria masinii – cum se intretine?

Publicat: Expresul

Bateria masinii – cum se intretine?

Bateria masinii tale este esentiala pentru functionarea acesteia. Se poate intampla uneori ca aceste baterii auto sa se defecteze si sa se aprinda ledul in bord. Ce sa faci in aceasta situatie, pentru a rezolva problema?

In acest articol, vom vorbi despre rolul bateriei de pornire pentru motoarele cu ardere. Pentru ca in cazul vehiculelor electrice, acestea din urma pot avea si rolul de combustibil pentru motor!

Bateria masinii: la ce se foloseste?

Ca si alternatorul, bateria este o parte esentiala a vehiculului tau. Intr-adevar, aceasta este cea care, atunci cand pornesti masina, da demarorului impulsul necesar pentru ca motorul sa porneasca si poate furniza energie electrica diferitelor elemente ale masinii tale.

La fel, atunci cand decupezi contactul si lasi radioul sau farurile aprinse, bateria masinii va prelua pentru a le alimenta cu energie electrica. 

Bateriile auto sunt formate din mai multe elemente:

Acumulatoare conectate in serie: acestea sunt elemente care stocheaza energia care este furnizata de reactia chimica. Odata recoltata, energia este returnata sub forma de curent. Este nevoie de sase acumulatoare pentru o baterie de 12V.

Electrolit: acesta este un amestec de 20% acid sulfuric si 80% apa distilata.

Pentru a obtine reactia chimica: plumb, apa si acid, care sunt puse in interactiune.

Caracteristicile bateriei auto

Cele mai citite articole

Doresti sa inlocuiesti bateria masinii tale? Este important sa cunosti diferitele caracteristici ale acesteia din urma inainte a o inlocui. De asemenea, te sfatuim sa consulti sfaturile producatorului.

In primul rand, dimensiunea, aceasta poate fi evidenta pentru unii, dar asigura-te ca bateria poate incapea in compartimentul afiliat al vehiculului.

O alta zona de luat in considerare, tensiunea (exprimata in volti), in general vehiculele usoare contin o baterie de 12v, vehiculele grele de marfa, o baterie de 24v. 

In sfarsit, capacitatea bateriei, intre timp, este exprimata in unitatea Ah (amperi ora)! Cu cat acesta din urma este mai mare, cu atat bateria ta va fi mai puternica.

Intretinere baterie auto

Pentru a efectua intretinerea bateriei sale, este necesar sa cunosti tensiunea acesteia din urma. Exista mai multe moduri de a efectua aceasta manipulare.

Asigura-te ca opresti motorul pentru a verifica bateria. Intr-adevar, acesta din urma este in incarcare permanenta, ceea ce ii va permite sa emita o tensiune chiar daca motorul este oprit.

Cea mai obisnuita modalitate este sa iei un multimetru si sa conectezi „sfaturile de testare” ale acestuia la bornele pozitive si negative ale bateriei. Ar trebui sa iti arate o tensiune intre 12 si 14 volti. 

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare