5 trucuri pentru a-ți îmbunătăți viața sexuală

Publicat: Expresul

5 trucuri pentru a-ți îmbunătăți viața sexuală

Sexul și sexualitatea reprezintă părți importante ale stării de bine, dar și ale stării de sănătate conducând la eliberarea unor substanțe precum endorfinele și oxitocina. Sănătatea sexuală nu se rezumă numai la practicarea sexului sigur, ci și la posibilitatea de a te bucura de această activitate.  Citește în continuare și află ce soluții ai la îndemână pentru a-ți îmbunătăți viața sexuală.

Verifică-ți starea de sănătate!

Există anumite afecțiuni care îți pot afecta atât calitatea sexului, cât și dorința de a face sex. Afecțiunile incriminate cel mai frecvent sunt anxietatea, depresia, tulburările hormonale, patologiile glandei tiroide, dar și boli precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau afecțiunile neurologice. De asemenea, unele medicamente folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni (de exemplu medicamentele antidepresive sau medicamentele folosite pentru hipertensiunea arterial) pot avea ca efect advers scăderea apetitului sexual [1]. Programează-te la un consult medical și discută cu medicul despre această situație pentru a exclude potențialele cauze legate de afecțiuni medicale sau de tratamente medicamentoase.

Discută deschis cu partenerul/partenera!

Lipsa comunicării este una dintre principalele cauze ce duc la plafonarea vieții sexuale. Fie că este vorba despre alegerea unor alte mijloace de contracepție sau despre împărtășirea propriilor dorințe în legătură cu actul sexual, comunicarea deschisă ajută la crearea unui spațiu sigur și intim [2].

Apelează la terapia sexuală!

Odată ce ai exclus cauzele medicale care ți-ar putea afecta viața sexuală, poți lua în considerare să apelezi la un specialist în psihoterapie sexuală. Stresul și problemele emoționale pot avea un impact semnificativ asupra apetitului sexual, iar terapeutul te poate ajuta să identifici și să rezolvi blocajele psihologice sau emoționale ce-ți stau în calea unei vieți seuxale de care să te poți bucura din plin.

Îmbunătățește-ți stilul de viață!

Cele mai citite articole

Din fericire, există câteva obiceiuri ce țin de stilul de viață care te pot ajuta să îți îmbunătățești nivelul de energie și să-ți recapeți apetitul sexual. Activitatea fizică este asociată cu eliberarea unor neurotransmițători responsabili de starea de bine, astfel că practicarea regulată a sportului îți poate fi de folos și în acest sens. De asemenea, calitatea somnului influențează nivelul de energie. Un somn odihnitor și diferite tehnici de relaxare (de exemplu exercițiile de yoga) îți pot crește nivelul de energie și te pot ajuta să te simți mai bine.

Explorează!

Dacă te-ai plictisit de modul în care s-a desfășurat sexul până acum, ai posibilitatea oricând să începi să explorezi. Ai putea să fii surprinsă că încă poți descoperi noi zone erogene sau poți chiar să îți lărgești orizonturile sexuale apelând la diferite jucării [1].

În concluzie, dacă simți că ai ajuns într-un impas în ceea ce privește viața sexuală, ai la dispoziție câteva modalități prin care poți rezolva această problemă. Discută deschis cu partenerul și apelează la specialiști care te-ar putea ghida în acest proces de îmbunătățire a vieții sexuale.

Surse informative

  1. Rosen, Peg. “Healthy Sex: The Ultimate Guide.” EverydayHealth.com, 6 Apr. 2018, www.everydayhealth.com/healthy-sex/. 
  2. Lee, Shanon. “8 Things You Can Do to Improve Your Sex Life Overnight.” Healthline, 10 Oct. 2019, www.healthline.com/health/healthy-sex/improve-sex-life-couples. 

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare