4 sfaturi de a gestiona fluxul de numerar în perioada pandemiei COVID-19

Publicat: Expresul

Dincolo de problemele grave de sănătate, pandemia COVID-19 amenință economia lumii întregi. Majoritatea firmelor se luptă să obțină profit și să reziste pe piață. Cele mai vulnerabile dintre ele sunt cele cu rezerve reduse de numerar sau fluxuri instabile de numerar. Nici firmele care sunt într-o formă financiară bună nu sunt imune. Totul depinde de modul în care evoluează situația, cât mai durează pandemia și când vor intra în normal lanțurile de cerere și aprovizionare.

Având în vedere importanța fluxului de numerar în astfel de perioade, companiile ar trebui să dezvolte imediat un plan pentru gestionarea numerarului ca parte a riscului lor general de afaceri și al planurilor de continuitate. Făcând acest lucru, este esențial să înțelegeți că gestionarea numerarului are implicații nu numai asupra afacerii dvs., ci și asupra clienților dvs.

Ținând cont de lecțiile pe care omenirea le-a învățat după focarul de SARS din 2003, criza economică din 2008 și cutremurul japonez din 2011, specialiștii în finanțe vorbesc despre câteva strategii de luat în considerare:

1.Asigurați-vă că veți putea gestiona eventualele probleme de aprovizionare.

Managementul lanțului de aprovizionare este o provocare complexă și problemele legate de finanțe sunt doar o parte din această provocare. Știți dacă vreunul dintre clienții dvs. are probleme și ar putea să nu poată plăti pentru bunurile și serviciile pe care i le oferiți? Dacă fabricați un produs și doriți să-l vindeți cuiva în afara granițelor, de obicei, aveți nevoie de o scrisoare de credit de la o bancă primară care dovedește că cumpărătorul poate plăti.

2.Luați în considerare o alternativă de a face rost de bani cash.

Cele mai citite articole

În funcție de planificarea scenariului legat de fluxul de numerar, poate fi necesar să luați în considerare și soluția de a face rost de bani gheață mai rapid din creanțele dvs. Apelarea la factoring poate fi cea mai bună opțiune pentru a îmbunătăți rapid fluxul de numerar.

Cu această tehnică, vă transformați rapid facturile în lichidități, îmbunătățind situația financiară a firmei. Astfel, primiți rapid lichidități pentru nevoile afacerii dvs., fără timpi pierduți, birocrație sau garanții, rămânând ca firma de factoring să recupereze banii de pe facturi de la clienții dvs.

3.Asigurați-vă că propria finanțare rămâne viabilă

În condiții de pandemie, nu mizați că opțiunile de finanțare pe care le-ați avut până acum vor mai fi disponibile. Faceți un plan de rezervă pentru a înțelege de câți bani gheață veți avea nevoie și pentru cât timp. 

Folosiți-vă de această perioadă pentru a verifica sursele de finanțare, ce linii sunt disponibile și pentru a găsi noi opțiuni în cazul în care veți avea nevoie.

4. Utilizarea provizioanelor pentru riscuri

Firmele afectate de problemele financiare ale clienților lor trebuie să se comporte prudent și să se protejeze față de riscul de neîncasare. Astfel, ar trebui să-și constituie provizioanele din timp și la o valoare cât mai apropiată de cea a creanței restante,  pentru prezentarea unei imagini corecte a situațiilor financiare.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare