10 modele de vase de ceramică pentru cuptor

Publicat: Expresul

Dacă diferitele modele de servicii de masă din ceramică sunt deja o prezență populară în casele multor români, nu același lucru se poate spune despre acele vase ceramice care se folosesc pentru a coace la cuptor diferite preparate tradiționale.

În această categorie, intră mai multe modele de recipiente ceramice pentru cuptor:

  1. vase de copt generale din ceramică pentru cuptor;
  2. forme speciale pentru coacerea pâinii;
  3. forme de coacere mici pentru prăjituri diverse;
  4. vase de coacere pătrate;
  5. vase de copt rotunde;
  6. vase de copt din ceramică având fund detașabil
  7. cratițe din ceramică;
  8. oale din ceramică;
  9. tigaie din ceramică;
  10. oală de sarmale din ceramică specială.

Cum se utilizează corect vasele din ceramică de gătit în cuptor?

Strămoșii noștri au început să folosească ustensilele ceramice din cele mai vechi timpuri, când fabricau diverse ustensile din lut și le ardeau pe foc.

Porțelanul și faianța sunt, de asemenea, tipuri de ceramică, dar subiectul de astăzi este preparatele din lut ars. Acestea sunt farfurii, cani, ulcioare cu lapte, oale de copt, oale și vase de copt.

Mâncărurile preparate în vase din ceramică au fost întotdeauna apreciate. Este un mod de gătire nu numai convenabil și modern, ci și ecologic. Dacă produsele din aliaje metalice și materiale plastice sunt în mod constant atacate de ecologiști și lucrătorii din domeniul sănătății, în schimb vasele ceramice rămân unele dintre cele mai sigure pentru sănătatea umană.


Probabil că nu există nicio familie în care să nu existe o singură veselă din ceramică. Măcar o cană sau o farfurie realizată din acest material. Dar dacă nu există probleme cu utilizarea farfuriilor și canilor, oalele ceramice și recipientele de copt provoacă uimire încă pentru unele gospodine. La urma urmei e normală o asemenea mirare deoarece se știe că ceramica este un lucru fragil și, dacă este manipulată greșit, se poate transforma instant în cioburi.

Dar vasele de ceramică pentru cuptor sunt ideale pentru prăjirea și prepararea cărnii și legumelor. Mâncarea nu arde în astfel de recipiente, mâncarea nu își schimbă gustul. Carnea este înăbușită în propriul suc, la final este delicioasă și foarte moale. 

Vasele de copt din ceramică sunt extrem de diferite: există unele de dimensiuni foarte mari și altele foarte mici, unele sunt adânci, altele joase. Fiecare dintre ele este destinat unui anumit fel de mâncare. În oalele de ceramică adânci este bine ca să gătești tocană sau să fierbi sarmale ori ardei umpluți.

Cele mai citite articole

Dacă inițial astfel de forme erau introduse doar în cuptorul convențional, odată cu apariția microundelor, ceramica a devenit cel mai popular tip de ustensile de bucătărie pentru gătit într-un cuptor cu microunde. Se încălzesc treptat, rețin căldura mai mult timp, mâncarea se gătește mai repede decât în vasele de sticlă rezistente la temperaturi mari.

Cum se utilizează vasele ceramice în cuptorul obișnuit?

Regula 1. Vasele noi din ceramică trebuie spălate cu detergent pentru vase. Însă este bine de știut că recipientele din ceramică absorb mirosurile puternice. Prin urmare, se recomandă utilizarea unui detergent de vase fără parfum.

Apoi se toarnă apă rece în matriță și se lasă să stea câteva ore. Această măsură de precauție va împiedica crăparea vaselor de gătit. Următoarea utilizare se poate face fără astfel de proceduri de apă. Acest lucru nu numai că va prelungi durata de viață a acestei ustensile culinare, ci și va face preparatele mai suculente. 

Regula 2. Ustensilele din ceramică nu trebuie introduse într-un cuptor fierbinte. Puneți vasul ceramic doar într-un cuptor rece sau ușor încălzit. Apoi se setează temperatura dorită, ora și asta e tot.

Regula 3. Îndepărtează vasele fierbinți din ceramică (oală sau vas de copt) numai cu mănuși de cuptor uscate și așează-le pe o suprafață uscată din lemn. 

Regula 4. Dacă în timpul gătitului trebuie să se adauge apă, utilizează doar apă fierbinte. Dacă un vas fierbinte intră în contact cu apă rece poate crăpa.

Cum se utilizează vasele ceramice la cuptorul cu microunde?

Unele gospodine se tem să pună ceramică în cuptorul cu microunde. Dar, în mod ciudat, ceramica se simte mai bine decât în ​​cuptorul obișnuit. Pentru că pornim cuptorul cu microunde numai după ce vasele sunt instalate. Prin urmare, ceramica se va încălzi treptat, ceea ce este complet sigur.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare