O scurtă istorie a profesiei de electrician

Publicat: Expresul

Cei mai mulți electricieni nu cunosc date despre istoria meseriei lor. Cine au fost primii electricieni? Cum a luat naștere industria electrică? Care este istoria electricienilor?

Istoria electricității

Istoria electricienilor este dificil de identificat și își are originile într-o varietate de figuri istorice diferite. Eforturile de a înțelege, produce și controla electricitatea au început în anii 1700. Inițial, electricitatea a fost studiată în natură. Cu toate acestea, mulți oameni de știință și-au văzut potențialul și au căutat să-l folosească în viața de zi cu zi. Timp de aproape un deceniu și jumătate, s-au efectuat cercetări intense. Cercetarea și dezvoltarea au progresat rapid și au fost competitive.

Benjamin Franklin (1706-1790) este unul dintre cei mai cunoscuți cercetători, fiind considerat un strămoș al energiei electrice. Benjamin Franklin a fost cel care a dovedit că fulgerul și electricitatea erau unu și același lucru. 

Un alt contribuitor, fizicianul italian Luigi Galvani (1737-1798), este recunoscut pentru descoperirile care au dus la inventarea galvanizării. 

În cele din urmă, ajungem la americanul Thomas A. Edison (1847-1931), renumitul inventator al becului electric și a multor alte produse electrice. Totodată, competitorul său, inventatorul sârbo-american Nikola Tesla (1856-1943), a descoperit rotirea câmpurilor magnetice, a inventat utilizarea curentului alternativ și a dezvoltat mai multe dintre invențiile lui Edison. 

Cele mai citite articole

Nu în ultimul rând, îl avem pe Thomas Doolittle (un muncitor din Connecticut) care a conceput, în 1876, o modalitate de a face sârmă de cupru suficient de puternică pentru a fi utilizată de industria telegrafiei și a electricității.

Dar când a apărut profesia de electrician

În afară de iluminarea străzilor și ocazional a caselor, electricienii au fost inițial necesari pentru a pune în practică în siguranță studiile unor inventatori precum Edison, Westinghouse și mulți alții. În 1881, Lucien Gaulard (din Franța) și John Gibbs (din Anglia) au organizat prima demonstrație electrică de succes cu curent alternativ la Londra. Prima demonstrație a expoziției a avut loc în 1889 la Expoziția de la Paris. Apoi, a urmat Târgul de la Chicago care a adus demonstrațiile electrice, iluminatul și profesia de electrician la un alt nivel.

Odată cu venirea secolului al XIX-lea, dispozitivele electrice au devenit din ce în ce mai frecvente. La sfârșitul secolului al XIX-lea, iluminatul, cablajul și alte dispozitive electrice au ajuns extrem de populare, gospodăriile începând să poată cumpăra aceste sisteme. Oamenii au început să se îndepărteze de lămpile pe bază de gaz și ulei, trecând la sistemele de iluminat cu ajutorul electricității. Astfel, electricienilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea li s-au oferit trei specializări:

  • electricitate industrială,;
  • electricitate comercială; 
  • electricitate de uz casnic.

La începutul secolului al XX-lea, sistemele de iluminat au început să devină o obișnuință în clădirile rezidențiale. Astfel, cererea de electricieni a crescut considerabil, deoarece majoritatea oamenilor aveau energie electrică în casele lor.

Electricienii au început să se specializeze în diferite domenii. De exemplu, unii s-au concentrat pe sisteme la scară largă, cum ar fi sistemele de alimentare prin rețele electrice. Pe de altă parte, alții au învățat să lucreze cu sisteme la scară mai mică, cum ar fi computerele și circuitele mici. Acest lucru a dus la diverse domenii de expertiză de la electrician în instalare, reparații și întreținere, care include electricieni care erau instruiți special pentru anumite aparate, cum ar fi repararea televizorului. 

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Adauga un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!