In momentul in care indivizii se confrunta cu probleme economice si financiare sensibile, ei pot ajunge sa se confrunte cu executari silite, in urma carora sa isi piarda afacerile sau chiar apartamentele ori casele. Recomandat este ca oamenii sa fie bine informati pe marginea acestui subiect, astfel incat sa fie pregatiti pentru orice situatie delicata. Acest articol reprezinta un scurt ghid, care contine detalii extrem de importante, care sa le vina in ajutor tuturor celor care au nevoie.
Executari silite: ce sunt?
Pentru inceput, foarte important de mentionat este faptul ca executarile silite au loc in momentul in care indivizii ajung in incapacitatea de plata a datoriilor pe care le au si nu ajung la un consens cu institutiile de care au luat imprumuturile, in vederea esalonarii restituirii banilor pe cale amiabila. Acesta este momentul in care pot aparea executari silite prin intermediul unor executori judecatoresti specializati. Potrivit legislatiei in vigoare, pot fi executate silit obligatiile ale caror obiecte constau in redacarea unor bunuri sau a folosintei acestora, desfiintarea unor constructii, a unor plantatii sau a altor lucrari sau cand vine vorba despre incredintarea minorilor, stabilirea locuintelor ori vizitarea acestora.
Cum au loc procedurile?
Cele mai citite articole
Din punct de vedere legal, executarile silite nu se pot face decat in cazul in care creantele sunt certe, lichide sau exigibile (au ajuns la scadenta). Atunci cand conditiile sunt indeplinite, poate incepe procesul de executare silita. Cererile trebuie depuse personal ori prin reprezentanti legali sau conventionali la birourile executorilor judecatorsti competenti sau se pot trimite prin posta, curier, telefax, posta electronica sau prin intermediul altor mijloace care asigura transmiterea textelor, dar si confirmarea primirii acestora. Foarte important de mentionat este si faptul ca cererile trebuie sa contina numele, prenumele, dar si domiciliul, impreuna cu detaliile despre sediul creditorilor si al debitorilor. In acest timp, documentele oficiale trebuie sa fie insotite de dovada achitarii taxelor de timbru, a timbrelor judiciare si, daca este nevoie si inscrisurile prevazute de lege.
Ce reprezinta titlurile executorii?
Executarile silite pot fi realizate numai de catre executorii judecatoresti si numai in baza unor titluri executorii, adica actele care contin informatii despre creantele fiscale neachitate la datele scadente ori la datele stabilite prin lege. Specialistii in domeniu sustin faptul ca titlurile executorii au valoare de contracte de credit sau valoare de hotari date instantele in masura sa decida in astfel de situatii.
Imediat ce procedurile sunt puse in miscare, debitorii trebuie anuntati prin intermediul unei somatii oficiale ca fac parte dintr-un proces de executare silita. Este vorba despre un documente cu ajutorul caruia debitorii ofera partenerilor lor posibilitatea de a achita toate sumele in cauza in decurs de 15 zile, inainte de a se ajunge la vanzarea bunurilor ori la blocarea conturilor bancare.
In ciuda faptului ca legislatia in vigoare legata de executarile silite este una destul de complexa, este important ca indivizii sa citeasca si sa se informeze pe marginea acestui subiect, pentru a fi bine pregatiti!