De câte camere frigorifice are nevoie un magazin?

Publicat: Expresul

Unul dintre cele mai importante grupuri de echipamente din orice magazin alimentar, supermarket, unitate de catering este reprezentat de versatilele camere frigorifice destinate conservării optime a stocului de mărfuri perisabile la temperaturi mari.

Camerele frigorifice sunt de obicei împărțite în mai multe categorii: camere ce se pot seta la temperaturi reci medii, foarte joase sau universale.

Când ne referim la diversele modele de camere frigorifice, proiectanții echipamentelor de magazine recomandă instalarea într-un supermarket de dimensiune medie:

a. două camere cu temperatură joasă: una pentru depozitarea cărnii, semifabricatele din carne și alta pentru pește, semipreparate din pește;

b. trei camere cu temperaturi medii: una pentru produse gastronomice diverse, a doua pentru legume și fructe, a treia pentru produse lactate.

Dimensiunile acesteia nu sunt exagerat de mari, așa încât să fie ușor de instalat (eventual mutat, dacă sunt camere frigorifice mobile) în spațiul disponibil.

Regulile de bază pentru funcționarea camerelor frigorifice:

1. este necesar să se stivuiască mărfurile corect: alimentele nu trebuie să obstrucționeze răcitorul de aer și orificiul de evacuare;

2. este de preferat să se depoziteze în camera frigorifică produse sigilate ermetic (în special când este vorba de pește); produsele producătorilor autohtoni din nefericire fie nu sunt ambalate deloc, fie au ambalaje de o calitate foarte slabă, ca urmare pot emite o cantitate excesivă de umiditate, iar evaporatorul răcitorului de aer al camerei poate îngheța;

3. este necesar a se dezgheța și dezinfecta în mod regulat camera în conformitate cu anumite standarde bine stabilite; în plus, trebuie amintit că, în momentul dezghețării, camera nu poate fi plină, deoarece unitatea nu funcționează, iar produsele vor fi deteriorate iremediabil;

4. nu se supraîncarcă niciodată respectiva cameră frigorifică cu alimente: alimentele în mod rezonabil, nu umplând întregul său volum până la refuz; ar trebui să existe o distanță între rândurile de produse stivuite pentru a se asigura libera circulație a aerului în interiorul camerei de răcire;

Cele mai citite articole

5. contactul produselor cu panourile (pereții) camerei de depozitare este interzis; în caz contrar, unitatea de răcire nu va face față sarcinii, ceea ce va duce la variații nedorite de temperatură și la probleme de funcționare;

6. este necesar să se utilizeze camera frigorifică numai în conformitate cu condițiile de temperatură de depozitare cerute de un anumit grup de mărfuri; este imposibil să se depoziteze carne proaspătă la o temperatură de + 2 grade Celsius alături de legume și fructe;

7. garanția producătorului pentru camerele frigorifice nu se aplică echipamentelor care nu sunt utilizate în scopul pentru care au fost create;

8. trebuie a se păstra camera rece întotdeauna impecabil de curată.

Majoritatea magazinelor alimentare și a unităților de catering construite în a doua jumătate a secolului trecut, conform proiectelor standard, aveau camere frigorifice realizate în pereți solizi, termoizolați cu plăci umplute cu vată minerală, adesea aveau o podea din beton care nu era izolată termică.

În prezent, camerele frigorifice prefabricate sunt instalate în unitățile de alimentație publică și comerț. Ele sunt livrate, demontate și se asamblează din panouri tip sandwich la locul de instalare.

Deoarece camerele frigorifice sunt asamblate la fața locului este necesar să se determine în prealabil posibilitatea și metoda de transport a elementelor constructive la locul de instalare.

Luând în considerare dimensiunea camerei, tipurile de produse alimentare utilizate și cantitatea acestora, precum și capacitățile financiare ale clientului, se determină numărul și volumul camerelor frigorifice.

Când se alege echipamentul necesar, este recomandat ca potențialul client să se familiarizeze cu termenii de livrare oferiți de vânzător, costul instalării și condițiile pentru îndeplinirea garanției.

Acest lucru va permite să se ia o decizie obiectivă, atunci când este ales un anumit furnizor. Calculul corect și selecția echipamentelor frigorifice, instalarea de înaltă calitate și service-ul regulat sunt cheia unei funcționări fiabile și durabile a echipamentului.

Vrei să afli mai multe detalii despre camerele frigorifice? Apelează la specialiștii de la TC Romania Crown Cool!

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Adauga un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!