Ce sunt rulmentii liniari si de ce este important sa ii cumparati dintr-un magazin de incredere?

Publicat: Expresul

Ce sunt rulmentii liniari si de ce este important sa ii cumparati dintr-un magazin de incredere?

Uneltele si masinile profesionale au deseori in componenta lor elemente liniare de ghidaj pentru diferite componente utilizate, acestea fiind folosite pentru dispozitivele si uneltele de mare precizie, precum masinile cu comanda numerica.

Utilajele cu comanda numerica, asadar, necesita adesea schimbarea elementelor de ghidaj cu rulmenti liniari cilindrici, dar si a elementelor de ghidaj rectangulare.

Rulmentii liniari au preturi foarte accesibile, competitive chiar, in cadrul acestui magazin online, precum si numeroase caracteristici care vin in avantajul utilizatorilor.

Un avantaj al rulmentilor liniari este profilul circular al acestora, care permite montajul facil pe doi suporti la fiecare dintre capete, acestia fiind usor de rotit in jurul propriei axe, ceea ce permite instalarea elementelor de ghidaj la o toleranta de cativa milimetri una de alta.

Rulmentii liniari se aleg si in functie de materialul din care sunt construiti, pentru a prezenta flexibilitate si pentru a nu da erori in ceea ce priveste functionarea masinilor profesionale si a utilajelor.

Care sunt functiile rulmentilor liniari?

Pe langa rulmentii standard, de care, cu siguranta, oricine a auzit cel putin o data in viata, exista si rulmentii liniari, care au fost creati pentru eliminarea fortelor de frecare.

Cele mai citite articole

Rulmentii liniari au ca principal scop si principiu de functionare permiterea efectuarii unor miscari de translatie a unui ax, eliminand fortele de frecare.

In echipamentele controlate de computere sau acolo unde este necesara o precizie milimetrica, utilizatorilor nu le este suficienta lubrificarea lagarului in care se foloseste axul de forta sau in care se face translatia.

Mai mult decat atat, prin intermediul rulmentilor liniari se elimina fortele de frecare si dispare riscul de aparitie a temperaturilor crescute, cauzate de o lubrifiere improprie a punctelor de pivotare sau de translatare.

Ceea ce inseamna ca rulmentii liniari au rolul de a transforma forta de frecare intr-una de rotire, prin intermediul bilelor din interiorul respectivului ansamblu, bile care sunt in asa fel dispuse incat rotirea lor sa permita o miscare continua si fluenta a tijei sau pe tija. Acelasi principiu de functionare poate fi gasit la rulmentii folositi pentru axuri rotitoare.

Rulmentii liniari seamana cu un cilindru in care sunt montate mici sfere metalice in siruri, sfere care sunt sustinute de o piesa montata in interiorul rulmentului. Piesa care tine bilele in interior poarta numele de camasa ai nu permite bilelor sa cada sau sa se loveasca intre ele, insa le tine pe fagasul lor.

Rulmentii liniari sunt adesea folositi pentru reducerea fortelor de frecare care au loc la miscarea de translatie a unui ax, prin intermediul suportului de care dispun.

Necesitatea apare in cadrul aplicatiilor industriale, la utilajele controlate prin comanda numerica sau la robotii independenti industriali. Cel mai adesea, rulmentii liniari sunt folositi in robotica si in automatizari de precizie, pentru ca pun in actiune tijele sau permit deplasarea unui ansamblu pe o tija. Acesti rulmenti pot fi gasiti atat la utilaje industriale, cat si la utilaje de debitare sau de gravare laser.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare