Soluții rapide pentru a rezolva problema dinților lipsă

Publicat: Expresul
istockphoto 1284090892 612x612

Problema dinților lipsă poate fi o sursă de disconfort și stres pentru mulți oameni. Dinții lipsă pot afecta nu doar estetica zâmbetului, ci și funcționalitatea orală și starea generală de sănătate. 

Cu toate acestea, există numeroase soluții rapide și eficiente pentru a rezolva această problemă. 

Dinti Ficsi în 24 de Ore (All-on-4)

Dinții ficși în 24 de ore, cunoscuți și sub denumirea de „All-on-4”, reprezintă o soluție rapidă și eficientă pentru persoanele care au nevoie de înlocuirea întregii arcade dentare sau a unei mari porțiuni a acesteia. 

Această tehnologie revoluționară permite pacienților să obțină dinți ficși într-o singură zi, ceea ce este atractiv pentru cei care doresc să își recâștige imediat funcționalitatea masticatorie și aspectul estetic al zâmbetului.

All-on-4 implică fixarea unui număr redus de implanturi dentare (de obicei patru) în osul maxilar sau mandibular, urmat de atașarea unei proteze dentare fixe la aceste implanturi în aceeași zi. Această procedură rapidă și eficientă este posibilă datorită utilizării implanturilor dentare speciale și a tehnologiei avansate de laborator.

Avantajele dinților ficși în 24 de ore includ:

 • Rezolvare rapidă: Pacienții pot părăsi cabinetul stomatologic cu problema rezolvată în aceeași zi și să se bucure de dinți ficși în 24 de ore
 • Restabilirea funcționalității imediate: Acest tratament permite pacienților să mestece și să vorbească normal în timpul aceleiași zile.
 • Aspect natural: Dinții ficși arată și se simt ca dinții naturali.
 • Reducerea costurilor: Având nevoie de mai puține implanturi decât alte tratamente, All-on-4 poate fi o opțiune mai economică pentru înlocuirea întregii arcade dentare.
 • Prevenirea resorbției osoase: Implanturile dentare ajută la stimularea creșterii osului, prevenind resorbția osoasă.

Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că procedura All-on-4 necesită o evaluare dentală riguroasă înainte de a putea fi efectuată, iar nu toți pacienții sunt eligibili pentru acest tip de tratament. 

De asemenea, după procedură, este important să se respecte cu strictețe instrucțiunile dentistului și să se facă controale regulate pentru a asigura o recuperare adecvată și o durabilitate pe termen lung a dinților fixi.

Proteze Dentare

Protezele dentare reprezintă o altă opțiune populară pentru înlocuirea dinților lipsă. Acestea sunt dispozitive artificiale care înlocuiesc unul sau mai mulți dinți și pot fi detașate și reatașate la nevoie. Există două tipuri principale de proteze dentare:

 • Proteze parțiale: Acestea sunt utilizate atunci când mai mulți dinți lipsesc într-o zonă a gurii. Protezele parțiale sunt susținute de dinții naturali rămași și pot fi detașate pentru curățare.
 • Proteze complete: Acestea sunt utilizate atunci când toți dinții lipsesc într-o arcadă dentară. Protezele complete sunt susținute de țesuturile moi ale gurii și pot fi detașate pentru igienă orală.

Cele mai citite articole

Avantajele protezelor dentare includ:

 • Cost redus: Protezele dentare sunt adesea mai accesibile din punct de vedere financiar în comparație cu implanturile dentare.
 • Înlocuire rapidă: Procesul de fabricare a protezelor dentare este mai scurt în comparație cu implanturile dentare, de exemplu.
 • Funcționalitate îmbunătățită: Protezele restabilesc funcționalitatea masticatorie și permit o vorbire mai bună decât absența totală a dinților.
 • Restabilirea esteticii: Protezele pot îmbunătăți aspectul zâmbetului și pot restabili încrederea în sine.

Cu toate acestea, protezele dentare au și dezavantaje, cum ar fi necesitatea de a fi scoase și curățate regulat și riscul de a cauza iritații ale țesuturilor moi ale gurii.

Poduri Dentare

Podurile dentare sunt o altă opțiune pentru înlocuirea dinților lipsă și sunt utilizate atunci când unul sau mai mulți dinți lipsesc consecutiv. Acestea constau dintr-o serie de dinți artificiali (ponturi) susținuți de dinții naturali din vecinătatea spațiului lipsă. 

Podurile dentare pot fi confecționate din diverse materiale, inclusiv ceramică, metal sau o combinație a acestora.

Avantajele podurilor dentare includ:

 • Aspect natural: Podurile dentare oferă un aspect similar cu dinții naturali.
 • Restabilirea funcționalității: Acestea permit o funcționalitate masticatorie și o vorbire mai bune.
 • Procedură mai rapidă: În comparație cu implanturile dentare, podurile dentare pot fi realizate mai rapid.
 • Stabilitate: Podurile dentare sunt fixate în mod permanent, fără a necesita detașare pentru curățare.

Cu toate acestea, podurile dentare au și dezavantaje, cum ar fi necesitatea de a tăia dinții naturali pentru a face loc ponturilor și riscul ca dinții naturali să se deterioreze în timp.

Coroane Dentare

Coroanele dentare sunt utilizate pentru a înlocui un singur dinte lipsă sau pentru a acoperi dinți deteriorați. Acestea sunt capace artificiale care acoperă întregul dinte natural rămas și sunt realizate din materiale rezistente, cum ar fi ceramică sau metal.

Avantajele coroanelor dentare includ:

 • Restabilirea funcționalității: Coroanele dentare permit menținerea funcționalității masticatorii și a vorbirii.
 • Îmbunătățirea aspectului: Acestea pot îmbunătăți aspectul estetic al unui dinte deteriorat sau pot înlocui un dinte lipsă.
 • Protecție suplimentară: Coroanele protejează dinții naturali de deteriorare ulterioară.
 • Durabilitate: Coroanele dentare pot rezista mulți ani cu îngrijire adecvată.
 • Procedură rapidă: Procesul de aplicare a unei coroane dentare poate fi realizat în câteva vizite la dentist.

Cu toate acestea, este important să menționăm că coroanele dentare nu înlocuiesc dinții lipsă în mod direct, ci sunt mai degrabă o soluție pentru restaurarea dinților existenți.

În concluzie, problemele dinților lipsă pot fi rezolvate cu succes folosind diferite soluții de tratament. Este important să discutați cu un dentist pentru a determina ce opțiune este cea mai potrivită în cazul dumneavoastră.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare