Importanța culturală a competiției Eurovision și evenimente speciale

Publicat: Expresul
34176

An de an sunt aduși în fața publicului competitori importanți la nivel mondial. Audiența înregistrează anual un public între 100 și 600 de milioane de urmăritori. Astfel, a devenit o influență culturală la nivel mondial încă din primii ani. Este descris regulat drept kitsch. În anumite producții este folosit ca subiect de parodie în diverse sketch-uri. De asemenea, au fost create spectacole de parodie în festivalurile de comedie din Anglia. 

Pe baza acestei competiții au fost create mai multe filme interesante. Unele dintre ele expun problemele din spatele concursului. Altele prezintă viața câștigătorilor. Subiectele sunt practic infinite într-un concurs de o asemenea anvergură.

Un număr mare de urmăritori online

Competiția este foarte urmărită de public. Foarte multe site-uri independente, bloguri de știri și cluburi sunt dedicate acestui eveniment. Unul dintre cele mai vechi cluburi este OGAE. A apărut în 1984 în Finlanda. În prezent are peste 40 de filiale naționale în toată lumea. Aici sunt găzduite evenimente speciale. Scopul lor este promovarea și celebrarea Eurovisionului. Mai mulți radiodifuzori lucrează cu aceste filiale pentru pregătirea înscrierilor

Înainte de concurs, mai multe țări găzduiesc evenimente mai mici între semifinale și selecțiile naționale. Încă de la acestea se pune întrebarea cine va câștiga Eurovision. Subiectul este de maxim interes atât pentru fani, cât și pentru ziariști. Articolele care anticipează finaliștii sunt printre cele mai citite. De asemenea, pariorii sunt foarte interesați de astfel de rezultate. Avantajele stau în cotele interesante oferite de casinouri.

Micile evenimente organizate național prezintă artiștii care vor concura. Este vorba despre spectacole de mici dimensiuni și întâlniri cu presa. Unul dintre primele astfel de evenimente a avut loc în Amsterdam. Se numea Eurovision in Concert. Prima ediție a avut loc în 2008.

Alte evenimente comunitare au avut loc virtual. Mediul online a devenit foarte important în special în perioada pandemiei. Eurovision Again este un astfel de exemplu. La această inițiativă, fanii au urmărit concursurile anterioare pe YouTube. Totodată au avut ocazia să le și discute în Social Media. A apărut în timpul blocajului din perioada Covid-19. Evenimentul este acum în top pe Twitter în toată Europa. A dus la donații de peste 20.000 lire sterline pentru organizații caritabile LGBTQ din Anglia.

Alte evenimente interesante

Cele mai citite articole

An de an au loc evenimente aniversare și concursuri aferente. Se numesc Live Events. Sunt de obicei organizate de EBU. În plus, canalele radio și TV participante comandă ocazional programe speciale pentru publicul de acasă.

Astfel, au loc mai multe concursuri și show-uri atractive. EBU organizează astfel de evenimente din mai multe motive. Unele dintre ele se leagă de istoria acestui concurs. Spre exemplu, Songs of Europe.  Evenimentul fost organizat în 1981. S-au aniversat astfel 25 de ani de Eurovision..

La aniversarea de 50 de ani a avut loc un alt moment special. În  2005 s-au făcut topuri. A fost determinată cea mai populară melodie din 14 selectate. Toate erau din primii cincizeci de ani ai concursului. În 2015 a avut loc aniversarea cu numărul 60. A fost marcată de un alt eveniment cu concerte, montaje video și filmări din anii anteriori.

Concursul din 2020 a fost anulat. Ca urmare, EBU a organizat o emisiune specială. Aceasta a fost un mod de prezentare a pieselor înscrise. Nu a fost un eveniment competitiv. Doar a reprezentat o recunoaștere clară a eforturilor participanților calificați.

Au loc inclusiv concursuri de muzică clasică pentru europenii cu vârsta între 12 și 21 de ani. Se numește Eurovision Young Musicians. De asemenea, Young Dancers este o competiție de dans pentru neprofesioniști din același interval de vârstă. Choir este un concurs de coruri europene neprofesionale. Este produs în parteneriat cu Interkultur.

Toate acestea aduc un impact semnificativ în lumea culturală. Numeroși artiști se pot face remarcați în cadrul competiției. Pentru unii dintre ei, acest concurs reprezintă primii pași într-o carieră de succes.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare