DOT și vechimea anvelopelor tale: ce trebuie să știi

Publicat: Expresul

Ai auzit despre anvelope DOT 2021, dar nu știi ce înseamnă? Majoritatea șoferilor nu știu că, dincolo de o anumită vârstă, este mai bine să înlocuiești o anvelopă, chiar dacă indicatorul de uzură nu este atins. Iată câteva sfaturi pentru a identifica vârsta anvelopelor.

Credința populară este că o anvelopă este înlocuită atunci când ajunge la indicatorul de uzură. Ceea ce este destul de adevărat! Dar asta nu este tot, ar trebui să monitorizezi și vârsta anvelopelor și acest lucru poate duce la nevoia de înlocuire. Într-adevăr, acest criteriu are un impact direct asupra performanței și siguranței. Cu cât cauciucul este mai „proaspăt”, cel mai recente cauciucuri fiind anvelopele DOT 2021, cu atât anvelopa își va putea oferi potențialul real. În schimb, cu cât anvelopa este mai veche, mai uscată și fragilă, cu atât va fi mai puțin capabilă să reacționeze și să-și îndeplinească rolul.

De unde știi vârsta unei anvelope?

DOT este un marcaj obligatoriu pe piața SUA. Producătorii îl folosesc acum în toată lumea, pentru toată producția lor, cu o structură comună.

DOT oferă astfel informații despre anul de fabricație, dimensiunea, marca anvelopei și ultimele 4 cifre care permit stabilirea vârstei unei anvelope.

Se găsește astfel pe peretele lateral al anvelopei: este marcajul „DOT” urmat de o serie de litere și cifre sau numai numere. Aceste date fac posibilă cunoașterea locului și țării de fabricație a anvelopei, dar și, în special, a vârstei anvelopei. Ultimele patru cifre desemnează săptămâna și anul în care anvelopa a fost fabricată.

De la ce vârstă este considerată o anvelopă veche?

Se poate considera că, în mod ideal, o anvelopă ar trebui să aibă mai puțin de cinci ani pentru a funcționa optim. Dincolo de cinci ani, se recomandă inspecția vizuală de către un profesionist, cu o rată de o dată pe an. După zece ani, producătorii de anvelope recomandă înlocuirea anvelopei.

Cele mai citite articole

O anvelopă care trebuie înlocuită are crăpături, este uscată și chiar se poate sfărâma la atingere.

Uneori, o anvelopă trebuie înlocuită fără a avea un DOT vechi; dimpotrivă, anvelopele considerate vechi de DOT pot funcționa bine.

Aceasta ne aduce la un punct esențial: depozitarea anvelopelor.

Depozitarea și îmbătrânirea unei anvelope: inseparabilă

Niciuna dintre cele menționate mai sus nu este guvernată de lege. Nici prin control tehnic. Acesta este probabil cel mai important lucru de luat în considerare de la această postare.

Ideea este că, având o depozitare bună, este imposibil să îți dai seama dacă o anvelopă veche funcționează defectuos. Într-adevăr, o anvelopă depozitată ani de zile departe de lumină, căldură și umiditate își va păstra calitățile într-un mod foarte satisfăcător. Acesta este cazul anvelopelor depozitate la producători sau într-un depozit.

O anvelopă prost depozitată poate îmbătrâni, de asemenea, prematur, iar fisurile din cauciuc pot apărea mai devreme decât te aștepți.

Astfel, dacă ai o anvelopă care are mai mult de 10 ani, ar trebui schimbată, din motive de siguranță, cu anvelope DOT 2021. Într-adevăr, performanța sa se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, iar cauciucul se poate întări și crăpa. Prin urmare, siguranța ta la volanul unei mașini este cea mai importantă.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare