Cum se Face Corect Curățenia într-un Hotel: Ghid Pas cu Pas

Publicat: Expresul
istockphoto 1316473356 612x612

Cum se Face Corect Curățenia într-un Hotel: Ghid Pas cu Pas

Curățenia într-un hotel este un aspect esențial pentru asigurarea confortului și satisfacției clienților. Un hotel curat și bine întreținut poate crea o experiență plăcută pentru oaspeți și poate contribui la reputația pozitivă a afacerii.

Planificarea și Organizarea

Începe prin a planifica și organiza procesul de curățenie. Stabilește un program clar, care să includă toate camerele și spațiile comune care trebuie curățate. Asigură-te că ai toate echipamentele și produsele de curățenie necesare la îndemână. Planificarea adecvată te va ajuta să economisești timp și să te asiguri că nicio zonă nu este neglijată. De cele mai multe ori vei avea nevoie de cărucioare curățenie cu ajutorul cărora să duci toate produsele în locul potrivit.

Siguranța Personală

Înainte de a începe curățenia, angajații hotelului ar trebui să aibă grijă de siguranța lor personală. Acest lucru include utilizarea echipamentelor de protecție, cum ar fi mănușile și măștile, în funcție de substanțele chimice utilizate. De asemenea, angajații trebuie să fie conștienți de orice pericole potențiale și să evite accidentele.

Curățarea Camerelor

 • Aerisirea Camerelor: Deschide geamurile pentru a permite aerisirea în timpul curățeniei.
 • Îndepărtarea Deșeurilor: Începe cu golirea coșurilor de gunoi și a reciclării. Asigură-te că toate gunoaiele sunt eliminate în mod corespunzător.
 • Înlocuirea Lenjeriei de Pat: Schimbă lenjeria de pat, inclusiv cearceaful, fața de pernă și prosoapele. Spală lenjeria folosită în mod regulat și folosește detergent de calitate pentru a asigura igiena.
 • Curățarea Prafului și a Suprafețelor: Începe cu curățarea prafului de pe suprafețe orizontale, cum ar fi mese, birouri și ferestre. Apoi, șterge toate suprafețele cu un detergent adecvat.
 • Curățarea Geamurilor și Oglinzilor: Curăță geamurile și oglinzile folosind un curățător de geamuri de calitate. Asigură-te că nu rămân urme sau pete.
 • Curățarea și Dezinfectarea Băii: Curăță toate suprafețele din baie, inclusiv chiuveta, cada sau dușul, toaleta și oglinzile. Dezinfectează toate suprafețele pentru a asigura igiena corespunzătoare.
 • Înlocuirea Consumabilelor: Verifică și înlocuiește toate consumabilele, cum ar fi săpunul, hârtia igienică și prosoapele.
 • Aspirarea și Spălarea Podelei: Aspiră podeaua pentru a îndepărta praful și murdăria, apoi spală podeaua cu un detergent adecvat.

Curățarea Spațiilor Comune

 • Curățarea Holului și Recepției: Asigură-te că holul și zona de recepție sunt curate și ordonate. Șterge și dezinfectează suprafețele de contact frecvent, cum ar fi mânerele ușilor și tejghelele.
 •  Curățarea Restaurantului sau a Sălii de Mese: În restaurant sau în sala de mese, asigură-te că mesele și scaunele sunt curate și pregătite pentru clienți. Șterge și dezinfectează suprafețele și asigură-te că vesela și tacâmurile sunt curate și igienizate.
 • Curățarea Sălii de Fitness sau a Piscinei: Dacă hotelul dispune de facilități de fitness sau piscină, asigură-te că acestea sunt curate și că echipamentele sunt dezinfectate regulat.

Întreținerea Aparaturii și a Spațiilor Tehnice

Aparatele de aer condiționat, lifturile și alte echipamente tehnice trebuie să fie întreținute regulat pentru a evita problemele. Asigură-te că personalul hotelului este instruit să efectueze verificări periodice și să raporteze orice defecțiuni sau probleme tehnice.

Evaluarea și Controlul Calității

Cele mai citite articole

La finalizarea curățeniei, efectuează o evaluare a calității pentru a te asigura că toate camerele și spațiile comune au fost curățate corespunzător. Verifică dacă toate echipamentele și produsele de curățenie au fost depozitate în mod corespunzător și în siguranță.

Comunicare cu Clienții

În cazul în care oaspeții hotelului observă orice probleme sau au cerințe speciale legate de curățenie, asigură-te că personalul este disponibil pentru a răspunde la întrebările sau solicitările lor.

Actualizarea și Îmbunătățirea Procesului de Curățenie

În continuare, evaluează și actualizează regulile și procedurile de curățenie pentru a răspunde la nevoile și cerințele în schimbare ale clienților și ale industriei hoteliere. Continuă să cauți modalități de a îmbunătăți eficiența și calitatea procesului de curățenie.

Implementarea Practicilor de Curățenie Ecologică

În lumea de astăzi, tot mai mulți oaspeți sunt preocupați de impactul asupra mediului al locurilor pe care le vizitează. Hotelurile pot răspunde acestor preocupări prin implementarea practicilor de curățenie ecologică. Folosirea produselor de curățenie prietenoase cu mediul și reciclarea corespunzătoare a deșeurilor pot contribui la reducerea amprentei ecologice a hotelului.

Personalul de curățenie joacă un rol vital în menținerea igienei și a curățeniei într-un hotel. Asigură-te că personalul este bine instruit în privința standardelor de curățenie și a utilizării corecte a echipamentelor și produselor de curățenie. Motivează și recompensează angajații pentru efortul și dedicarea lor în menținerea hotelului curat și primitor.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare