Cum să îți alcătuiești o rutină de îngrijire a tenului pe baza nevoilor tale

Publicat: Expresul
moisture,for,skin

Îngrijirea personalizată în funcție de tipul de ten contribuie semnificativ la o piele sănătoasă și radiantă. În acest articol îți prezentăm cum îți poți alcătui o rutină de îngrijire corespunzătoare, ținând cont de nevoile pielii tale. 

Identificarea tipului de ten

Este important să identifici tipul de ten pe care îl ai, pentru a putea alege corect produsele de îngrijire. Îți recomandăm să utilizezi produse din aceași gamă, de exemplu, din gama La Roche-Posay, pentru maximizarea rezultatelor. Iată prin ce se caracterizează, în general, fiecare tip de ten:

  • tenul normal are un aspect uniform, fără prea multe imperfecțiuni, este bine hidratat și nu este nici prea gras, nici prea uscat;
  • tenul uscat este caracterizat de o producție insuficientă de sebum, ceea ce duce la aspectul tern și la senzația de piele uscată și încordată;
  • tenul gras are o producție excesivă de sebum, motiv pentru care aspectul sau este lucios și predispus la apariția punctelor negre și a acneei;
  • tenul mixt este o combinație între tenul gras și cel uscat, cu o zonă T (frunte, nas și bărbie) grasă și o zonă a obrajilor mai uscată;
  • tenul sensibil se poate irita cu ușurință din cauza a diverși factori și este predispus la imperfecțiuni.

Cele mai comune probleme ale pielii sunt acneea, punctele negre, roșeața, petele pigmentare și ridurile. Aceste probleme pot fi asociate cu diferite tipuri de ten. De exemplu, acneea este mai frecventă în cazul tenului gras, în timp ce uscăciunea și ridurile apar mai des în cazul tenului uscat. Punctele negre sunt o problemă comună în cazul tenului gras, în timp ce petele pigmentare sunt mai frecvente în cazul tenului sensibil.

Curățarea tenului

Produsele de curățare pentru tenul gras se recomandă, de obicei, geluri sau spume, care ajută la îndepărtarea excesului de sebum și a impurităților. Pentru tenul uscat, cremele de curățare sunt o opțiune mai bună, deoarece ajută la hidratarea pielii și la menținerea nivelului de umiditate.

În cazul tenului mixt, ai nevoie de produse care să echilibreze nivelul de sebum din zona T (frunte, nas și bărbie) și să hidrateze zonele mai uscate ale feței. Pentru tenul sensibil, este important să alegi produse hipoalergenice, care să nu conțină substanțe iritante.

Hidratarea

Pentru a hidrata eficient tenul, este important să adaptezi rutina de îngrijire la condițiile climatice specifice zonei în care trăiești. În zone cu umiditate ridicată, este recomandat să utilizezi produse ușoare, care să nu blocheze porii și să permită pielii să respire.

Cele mai citite articole

În cazul temperaturilor extreme, este important să aplici produse care să protejeze pielea și să prevină deshidratarea, cum ar fi cremele cu factor de protecție solară și produsele cu proprietăți calmante și antiinflamatorii.

Exfolierea și aplicarea măștilor

Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, stimulează regenerarea celulară și previne apariția punctelor negre și a acneei. De asemenea, aceasta contribuie la îmbunătățirea texturii și a luminozității tenului. Pentru a beneficia la maximum de exfoliere, este important să alegem produsul exfoliant potrivit în funcție de tipul de ten și de nevoile acestuia. 

În ceea ce privește măștile faciale, acestea pot oferi un tratament intensiv și targetat pentru problemele tenului, cum ar fi hidratarea, tratarea acneei sau estomparea petelor pigmentare. Se recomandă folosirea unei măști potrivite pentru tipul de ten și nevoile acestuia o dată sau de două ori pe săptămână.

Protecția solară

Factorul de protecție solară (FPS) se referă la capacitatea produsului de a proteja împotriva radiațiilor UVB. Cu cât nivelul FPS este mai mare, cu atât protecția este mai mare. Este important să alegem un produs cu spectru larg, care oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și UVB. Acest lucru este important pentru menținerea sănătății pielii pe termen lung.

Pentru alegerea produsului de protecție solară potrivit în funcție de tipul de ten, trebuie să luăm în considerare caracteristicile specifice ale fiecăruia. Iată câteva recomandări:

  • pentru tenul normal: un produs matifiant;
  • pentru tenul sensibil: un produs ușor și hipoalergenic;
  • pentru tenul uscat: un produs hidratant;
  • pentru tenul gras: un produs non-comedogenic;
  • pentru tenul mixt: un produs care echilibrează producția de sebum.

Dacă ai întrebări despre îngrijirea tenului sau te confrunți cu probleme persistente la nivelul pielii, adresează-te unui medic dermatolog.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare