Ce trebuie să știi atunci când alegi un invertor solar?

Publicat: Expresul
invertor solar huawei

Ce trebuie să știi atunci când alegi un invertor solar?

‍Instalarea unui sistem solar este un proces complex și precis. Fiecare componentă a acestui sistem joacă un rol important în generarea și utilizarea eficientă a energiei solare. 

Unul dintre elementele cheie ale unui sistem fotovoltaic este invertorul solar. Alegerea corectă a mărimii invertorului este esențială pentru asigurarea funcționării optime a întregului sistem.

Rolul invertorului solar în sistemul fotovoltaic

Celulele solare din panourile fotovoltaice generează curent electric continuu (DC), în timp ce majoritatea dispozitivelor casnice utilizează curent electric alternativ (AC). Invertorul solar are rolul de a transforma curentul continuu produs de panouri în curent alternativ, astfel încât să poată fi utilizat în casa ta sau în rețeaua electrică.

Factori de luat în considerare în alegerea mărimii invertorului solar

1. Puterea sistemului solar

Unul dintre factorii importanți în alegerea mărimii invertorului solar este puterea sistemului fotovoltaic instalat. Puterea sistemului este determinată de mărimea și numărul panourilor solare utilizate. Cu cât puterea sistemului este mai mare, cu atât va fi nevoie de un invertor solar Huawei mai puternic pentru a gestiona cantitatea de energie produsă.

2. Toleranța de suprasarcină a invertorului

Toleranța de suprasarcină a invertorului este o caracteristică importantă de luat în considerare. Aceasta se referă la capacitatea invertorului de a suporta o cantitate temporară de energie mai mare decât cea specificată. Este recomandat să alegi un invertor cu o toleranță de suprasarcină suficient de mare, astfel încât să poată gestiona variațiile de energie produse de sistemul solar.

3. Eficiența convertorului

Eficiența convertorului este un alt aspect important în alegerea mărimii invertorului solar. Eficiența se referă la capacitatea invertorului de a converti eficient energia electrică de la panouri în energie electrică utilizabilă. Cu cât eficiența invertorului este mai mare, cu atât va fi mai eficient sistemul tău solar și vei obține mai multă energie utilizabilă.

Cele mai citite articole

4. Factorul de creștere a capacității sistemului

Dacă ai în plan să extinzi sistemul tău solar în viitor, este important să iei în considerare factorul de creștere a capacității sistemului atunci când alegi mărimea invertorului. Un invertor cu o capacitate mai mare decât cea necesară în prezent poate permite adăugarea de panouri solare suplimentare fără a fi nevoie să înlocuiești invertorul.

5. Compatibilitatea cu sistemul de stocare a energiei

Dacă dorești să adaugi un sistem de stocare a energiei la sistemul tău solar, asigură-te că invertorul ales este compatibil cu această opțiune. Nu toate invertorurile sunt concepute pentru a funcționa împreună cu sistemele de stocare a energiei, așa că verifică specificațiile și recomandările producătorului înainte de a face o alegere.

Evitarea subdimensionării și supradimensionării invertorului

Subdimensionarea și supradimensionarea invertorului sunt două greșeli comune care trebuie evitate în alegerea mărimii potrivite. Subdimensionarea înseamnă alegerea unui invertor cu o capacitate mai mică decât cea necesară, în timp ce supradimensionarea presupune alegerea unui invertor cu o capacitate mai mare decât cea necesară.

Subdimensionarea invertorului

Dacă alegi un invertor prea mic pentru sistemul tău solar, vei limita energia produsă de panouri la capacitatea invertorului. Acest lucru poate duce la pierderi de energie și la subutilizarea potențialului sistemului tău solar. Este important să calculezi corect capacitatea sistemului și să alegi un invertor care poate gestiona cantitatea de energie produsă de panouri.

Supradimensionarea invertorului

Pe de altă parte, alegerea unui invertor cu o capacitate mult mai mare decât cea necesară poate fi o pierdere de resurse și bani. Invertoarele funcționează cel mai eficient atunci când sunt utilizate aproape de capacitatea lor maximă. Dacă alegi un invertor mult prea mare pentru sistemul tău solar, acesta va funcționa ineficient și vei plăti mai mult decât ar fi necesar.

Invertoare solare cu garanție și transport rapid

La aici, vei găsi o gamă largă de invertoare, de la cele monofazate și trifazate, până la modele hibride, inclusiv smart metere. Alege dintre brandurile de top precum Huawei, Fronius, Growatt, Sofar și Sungrow. Fiecare invertor vine cu specificații tehnice de ultimă oră, caracteristici de siguranță avansate, garanții solide și prețuri adaptate pentru orice buget. 

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare